Vlaamse vrouwen rijden met onaangepast schoeisel in wagen

Liefst 80 procent van de Vlaamse vrouwen rijdt met onaangepaste schoenen in de wagen. Bijna 20 procent van de ondervraagde vrouwen verklaarde soms zelfs barrevoets te rijden, terwijl slechts 13 procent een geschikt paar rijschoenen in de wagen heeft liggen.

Belga

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat de vzw Schoeninfo, een vereniging die aangesloten is bij Unizo-Limburg, in het kader van de Dag van de Schoenmaker bij zowat driehonderd Vlaamse vrouwen uitvoerde.

Volgens de vzw Schoeninfo is het duidelijk dat vrouwen stijl boven veiligheid verkiezen in de wagen. Zo gaf bijna 4 procent van de ondervraagde vrouwen aan dat ze ooit een ongeval of bijna een ongeval hadden omdat hun schoeisel de bediening van rem of gaspedaal verhinderde.

Het onderzoek toonde ook aan dat bijna 60 procent van de ondervraagde vrouwen niet op de hoogte was van het belang van het juiste schoeisel in de wagen. Meer dan de helft van de vrouwen meende dat sportschoenen het meest geschikt zijn om te rijden, terwijl die door de dikke zool en brede vorm vaak erg hinderlijk zijn bij het rijden, zegt secretaris Patrick Buteneers van Schoeninfo. Andere opmerkelijke vaststelling is dat 40 procent van de vrouwen wel eens met slippers rijdt en 19 procent verklaarde ooit barrevoets gereden te hebben in de wagen.

De Vlaamse schoenherstellers gaan een informatiecampagne starten die vrouwen moet aanzetten tot het dragen van het juiste schoeisel bij het autorijden. Ze pleiten in dit verband voor schoenen met een inklapbare hak.

De Dag van de Schoenmaker vindt plaats op 25 oktober. De dag is bedoeld om het beroep van schoenhersteller in een positief daglicht te plaatsen. Klanten worden die dag bedacht met een attentie.