Mechelse schepen Stevens aangehouden

Mechelse schepen Stevens aangehouden

Mechelse schepen Stevens aangehouden

Print
Mechelen - De onderzoeksrechter heeft de aanhouding van schepen Leo Stevens bevestigd. De Mechelaar, betrokken in de zaak Janssens, blijft wel aan als schepen. Bij Stevens thuis zijn valse facturen gevonden.
BR>
Behalve omkoping werd de schepen nu ook in verdenking gesteld voor belangenneming en valsheid in geschrifte.

Er werden bij de schepen valse facturen tussen het signalisatiebedrijf Jansssens en de stad Mechelen gevonden zijn, zegt VTM.

Stevens werd woensdagavond al door de onderzoeksrechter in Dendermonde in verdenking gesteld van omkoping, maar werd toen na een lange ondervraging in vrijheid gesteld.

De schepen werd vrijdag opnieuw ondervraagd door de federale politie. Het parket geeft geen details over mogelijk nieuwe aanwijzingen die geleid hebben tot de aanhouding van Stevens.

Ernstige zaak
Het college van burgemeester en schepenen van Mechelen heeft vrijdag ook beslist om een klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen tegen de nv Janssens en tegen onbekenden. Ook zal het college een externe audit laten uitvoeren om de "administratie te checken op fraudegevoeligheid".

"Het feit dat er een gerechtelijk onderzoek loopt waarbij mogelijk een schepen en een ambtenaar van de stad betrokken zijn, en het feit dat er huiszoekingen zijn uitgevoerd bij de stadsdiensten, vinden zowel het college als ikzelf een zeer ernstige zaak", zei Somers. Hij verwees naar de reputatie van Mechelen, die de afgelopen jaren fel is verbeterd.

Op 30 november 2005, tijdens de vorige legislatuur, werd het contract tussen de stad Mechelen en het signalisatiebedrijf Janssens afgesloten. Mechelen betaalde een vast bedrag van 229.000 euro, en daarnaast werd nog gewerkt met vaste eenheidsprijzen die geraamd werden op 811.000 euro over een looptijd van vier jaar. "Het contract werd afgesloten voor vijf jaar en was na drie jaar opzegbaar", licht Somers toe.

Op 14 september 2006 werd het contract uitgebreid. "Vanaf toen stond de nv Janssens ook in voor de tijdelijke signalisatie. Precies dat deel van het contract is het onderwerp van een onderzoek naar mogelijke fraude of corruptie", aldus Somers.

Schepencollege
Vrijdagochtend vergaderde het schepencollege eerst kort met de in verdenking gestelde schepen Leo Stevens. Daarna werd verder vergaderd zonder Stevens erbij. De schepen zal voor de duur van het onderzoek zijn bevoegdheden afstaan aan burgemeester Somers. Hij houdt wel zijn onschuld staande. Zolang het onderzoek loopt, zal de minister van Binnenlandse Aangelegenheden ook geen tuchtmaatregelen nemen.

"Op basis van artikel 11 van de overheidsopdrachtenwet uit 1993 wordt het contract met de nv Janssens onmiddellijk verbroken", deelt Somers ook mee. De stad laat een raadsman ook uitzoeken welke sancties nog genomen kunnen worden. "We zullen bijvoorbeeld onderzoeken of het mogelijk is om de nv Janssens uit te sluiten als de stad nog eens een contract afsluit".

Het college besliste vrijdag ook om een klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen tegen de nv Janssens en tegen onbekenden. "Die onbekenden kunnen bijvoorbeeld andere bedrijven zijn met wie Janssens prijsafspraken heeft gemaakt", aldus Somers.

Corruptie tegengaan
Somers hamert er ook op dat Mechelen de afgelopen jaren ernstige inspanningen heeft gedaan om corruptie tegen te gaan. "Er werd geïnvesteerd in een correct verlopende administratie, er kwam een deontologische code en er werd geijverd voor goed bestuur".

Om ook in de toekomst corruptie te blijven bestrijden, besliste het schepencollege vrijdag om in overleg met de hogere overheid een externe audit te laten uitvoeren om de administratie te checken op fraudegevoeligheid.

SVH
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio