"Uitslag verkiezing partijbureau sp.a staat al vast"

Vlaams parlementslid Kurt De Loor trekt op de valreep zijn kandidatuur in voor de verkiezingen van het partijbureau van sp.a. Hij doet dat uit onvrede met de manier waarop de kandidaten die "nauw aanleunen bij de partijtop" worden voorgetrokken.

Belga

Op het partijcongres van zondag krijgen de sp.a-leden niet alleen te horen wie het duel om de voorzittersverkiezingen heeft gewonnen. De aanwezige leden moeten ter plaatse ook 16 leden van het partijbureau verkiezen.

"De uitslag van die verkiezingen staat nu al vast", zegt Kurt De Loor. "Er circuleert een lijstje met 16 namen onder de titel: 'Deze mensen zouden in het partijbureau moeten zitten'. Daarop staan 16 namen van mensen die nauw aanleunen bij de partijtop, zoals Patrick Janssens, Jan Peeters, Renaat Landuyt, Philippe De Coene, Daniël Termont, Bruno Tuybens of Guy Swennen. Mijn naam staat er niet bij. En die van andere kritische stemmen binnen de sp.a, zoals Maya Detiège of Magda De Meyer, ook niet. Aan zo'n vertoning doe ik niet mee."

Na de verkiezingsnederlaag kwam net het gebrek aan transparantie en het parachuteren van vertrouwelingen naar voor als één van de grootste pijnpunten, zegt De Loor. "En nu bezondigt men zich hier weer aan."