Belg betaalt champagne in Frankrijk tot derde duurder

Belgen die denken zaakjes te doen door hun champagne te kopen in Frankrijk komen bedrogen uit. Franse champagneboeren rekenen de "rijke Belgen" tot 30 procent meer aan.

Belga

Bovendien kost de godendrank in warenhuizen over de grens gemiddeld hetzelfde of zelfs iets meer dan in Belgische supermarkten. Dat blijkt uit een onderzoek van Alain Bloeykens, de organisator van wijnbeurs Megavino.

Bloeykens trok zelf naar Frankrijk en peilde ter plaatse naar de prijzen van de grote huizen en van vijftig kleine champagneboeren. Hij vergeleek bovendien wat je voor champagne van grote merken betaalt in Franse en Belgische warenhuizen. Nu trekken heel wat landgenoten immers over de grens om hun champagne te kopen omdat ze ervan overtuigd zijn geld uit te sparen.

Uit het onderzoek van Bloeykens blijkt dat je als Belg in bijna alle gevallen meer betaalt. Zo geven de grote huizen toe dat ze meer vragen om hun Belgische distributeur te beschermen tegen nevenimport. De prijzen liggen minimum 11 procent en maximum 29 procent hoger. Het grijze circuit, de rechtstreekse import van champagne door Belgen, wordt geschat op twee tot drie miljoen flessen per jaar.

Bloeykens deed ook een steekproef bij vijftig kleine champagneboeren. Zo'n 55 procent geeft zonder meer toe dat ze een "speciaal" tarief hebben voor Belgen en Engelsen. "Hun prijs ligt gemiddeld 30 procent hoger dan het bedrag dat een gewone Fransman neertelt", legt Bloeykens uit. "Die betaalt tussen de 12 en de 16 euro per fles." De Belgische warenhuizen en hun Franse collega's net over de grens (Auchan en Leclerc) blijken dan weer ongeveer dezelfde prijzen te hanteren voor zestien merkchampagnes en hun huismerken. Van de elf merkchampagnes die Colruyt verkoopt, zijn er slechts twee goedkoper te vinden bij warenhuizen in Frankrijk. De andere warenhuizen zijn meestal iets duurder, maar de verschillen zijn miniem. Ook wat de huismerken betreft blijft de prijs nagenoeg dezelfde. "Je moet bij deze cijfers rekening houden met de accijnzen, ecotaks en btw die in België per fles samen 1,57 euro bedragen", aldus Bloeykens. "Conclusie is dus dat de Fransen meer marge nemen."

De Belgen zijn per hoofd de grootste champagnedrinkers van de wereld. Zo importeerde ons land in 2006 maar liefst 9,3 miljoen flessen champagne. In de eerste vijf maanden van dit jaar klokte ons land al af op 3,1 miljoen flessen, een stijging met 6,7 procent. Als die trend zich doorzet, wordt in 2007 makkelijk de kaap van de tien miljoen flessen gerond, een historisch record. Elke volwassen Belg zou zo veel meer dan een fles per jaar drinken.

Deze officiële cijfers van het Comité Interprofessionel des Vins de Champagne (CIVC) zijn bovendien een onderschatting van het werkelijke verbruik. Zo blijkt uit een peiling van het CIVC bij particuliere champagneboeren dat het officiële cijfer met 20 tot 30 procent moet verhoogd worden, goed voor twee tot drie miljoen flessen die Belgen zelf invoeren.