Steeds meer proefdieren gebruikt in België

Steeds meer proefdieren gebruikt in België

Steeds meer proefdieren gebruikt in België

Print
In 2006 gebruikten Belgische labs 756.715 dieren voor biomedisch onderzoek. Dat is een stijging van 5,25 procent tegenover 2005.
De gegevens werden vrijgegeven door de dienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. De dienst baseerde zich op de statistieken van 2006 van de 386 erkende Belgische laboratoria.

Het afgelopen jaar werden vooral meer proeven uitgevoerd op knaagdieren en konijnen. Verder werden er ook meer vissen en vogels gebruikt. Het aantal gebruikte apen daalde daarentegen met de helft.

Een verklaring voor de algemene stijging van het aantal proefdieren is te vinden in het toenemende onderzoek naar ziektemechanismen bij mensen. "Er worden steeds meer dieren gebruikt voor het onderzoek naar de werking van het lichaam", zegt Bart Hoet.

Twee op de drie proefdieren worden gebruikt in de farmaceutische sector. Onderzoekers wenden ze voornamelijk aan voor de ontwikkeling en kwaliteitscontrole van geneesmiddelen en medisch materiaal. "Liefst 97,7 procent van die veiligheids- en kwaliteitstesten op geneesmiddelen zijn in Europa zelfs wettelijk verplicht voor de bescherming van de consument", zegt Hoet.

Volgens hem zijn dierproeven noodzakelijk bij onderzoek naar kanker, neurodegeneratieve storingen, hart- en bloedziekten en ontstekingen.

.

Nu in het nieuws