Wetenschapper biedt excuses aan voor uitspraken over ras

Print
De Amerikaanse wetenschapper die in Groot-Brittannië een mediastorm heeft veroorzaakt met zijn veronderstelde racistische uitspraken, heeft donderdag verklaard dat hij nooit heeft willen suggereren dat Afrikanen genetisch inferieur zijn.
James Watson, die de Nobelprijs kreeg voor zijn rol als een van de ontdekkers van de moleculaire structuur van DNA, zei dat hij "erg geschrokken was van de controverse die over zijn woorden waren ontstaan". Hij zou hebben gezegd dat tests aantonen dat Afrikanen een lager intelligentieniveau hebben dan blanken.

Watson werd zondag in het magazine van de Sunday Times geciteerd met de woorden dat hij "zeer pessimistisch is over de toekomstperspectieven van Afrika" omdat "al ons sociaal beleid gebaseerd is op de veronderstelling dat hun intelligentie gelijk is aan de onze, terwijl uit alle tests dat niet het geval blijkt te zijn". Het interview met Watson kreeg in Groot-Brittannië veel aandacht in de media en leidde tot heftige reacties.

In een schriftelijke verklaring verklaarde Watson tegen het persbureau AP dat hij "sterk geschrokken was door wat er was gebeurd". "Ik begrijp niet hoe ik de uitspraak heb kunnen doen die geciteerd wordt", zei hij. "Aan al die mensen die uit mijn woorden opmaken dat Afrika als een continent genetisch inferieur is, kan ik alleen maar mijn oprechte excuses aanbieden. Dat is niet wat ik bedoeld heb. Wat ik nog belangrijker vind is dat er geen wetenschappelijke basis is voor deze uitspraak."

s
Nu in het nieuws