Ontknoping in zinderend WK Formule 1 nadert

Print
Nee, Lewis Hamilton maakt zich niet al te veel zorgen. Zijn onwaarschijnlijke schuiver tijdens de Grand Prix van China is hij alweer vergeten; de Formule 1-coureur gaat er vanuit tijdens de slotrace van het seizoen in Brazilië alsnog de jongste wereldkampioen ooit te worden. "Ik heb in China een belangrijke les geleerd."
Wat die les precies inhield, zei de 22-jarige McLaren-coureur niet, hij blikt in ieder geval met vertrouwen vooruit op de race op Interlagos. "Het circuit is nieuw voor me, maar ik heb dit seizoen al vaker bewezen snel te zijn op circuits waarop ik nooit eerder gereden heb. Tegelijkertijd realiseer ik me in wat voor positie ik verkeer en wat ik moet doen. Ik richt me op een podiumplaats en besef dat ik geen risico's kan nemen."

Want zijn teamgenoot Fernando Alonso heeft met vier punten achterstand nog een reële kans op een derde wereldtitel en ook Kimi Räikkönen is nog niet uitgeschakeld. Al heeft de Ferrari-coureur met zeven punten achterstand alleen op papier nog een kans. "Ik sta derde, dus ben ik niet echt de favoriet voor de titel", erkende Räikkönen gisteren. "Maar zoals we in Shanghai al zagen, er kan van alles gebeuren."

Het is even geleden: drie coureurs die op de slotdag nog wereldkampioen kunnen worden. De laatste keer was op 26 oktober 1986, toen tijdens de Grand Prix van Australië Nigel Mansell met Alain Prost en Nelson Piquet om de titel streed.

In die tijd kwamen dergelijke scenario's trouwens wel vaker voor, zoals ook in 1983, toen Prost, Piquet en René Arnoux op de laatste dag het wereldkampioenschap konden beslissen. Of neem 1974, toen Emerson Fittipaldi de titel pakte door in de laatste race Clay Regazzoni en Jody Scheckter voor te blijven.

De regels van nu zijn in veel opzichten nauwelijks te vergelijken met die van de jaren tachtig of eerder. Maar bovenal zijn de auto's van nu van een heel ander kaliber.

Zowel Hamilton als Alonso hebben tot nu toe vier Grands Prix gewonnen. Räikkönen reikte zelfs tot vijf overwinningen, maar hij viel vaker uit dan de beide McLaren-coureurs.

Normaal gesproken wordt Hamilton kampioen, maar niets lijkt onmogelijk in het seizoen waarin het van spionage beschuldigde McLaren een boete van honderd miljoen euro kreeg opgelegd. Het seizoen ook waarin de ruziënde teamgenoten Hamilton en Alonso vanwege datzelfde spionageschandaal op het randje van diskwalificatie stonden. En het seizoen waarin Robert Kubica op miraculeuze een enorme crash overleefde.

Ongeacht de uitslag van de race in Brazilië, 2007 zal de boeken in gaan als één van de meest spectaculaire en spraakmakende jaargangen sinds het eerste WK in 1950. Al was het maar omdat volgens het meest voor de hand liggende scenario het de eerste keer is dat een rookie kampioen wordt.
Daarvoor moet Hamilton zondag eerste of tweede worden. Finisht hij lager, dan is hij afhankelijk van de resultaten van Alonso en Räikkönen.

Nu in het nieuws