"Ons zoontje is niet voor niets gestorven"

Ons zoontje is niet voor niets gestorven

"Ons zoontje is niet voor niets gestorven"

Print
Een vrouwelijke kinderarts uit Houthalen-Helchteren is gisteren veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor de dood van de veertien maanden oude peuter Andrés. De baby overleed aan hersenvliesontsteking. Het Antwerpse hof van beroep bevestigde de strafmaat die de correctionele rechtbank in Hasselt vorig jaar al had uitgesproken. “Ons zoontje is gestorven”, zegt de 28-jarige vader Marco Shetta uit Houthalen- Helchteren. “Maar na vijf jaar van pure ellende, hebben we toch iets om ons aan vast te houden. De troost van gerechtheid.”
BR>
Moeder Sheila (27) staart naar de grond. “De film speelt zich nog elke dag af. Ik heb mijn kind in mijn armen zien sterven. Met die gedachte moeten Marco en ik verder leven. Daarom was dit vonnis zo belangrijk. Je wil voor dat onheil toch wat gerechtheid in de plaats. Voor Andrés. Dat stukje gemoedsrust heeft het hof van beroep ons vandaag gegeven.”

Voor de feiten moeten we terug naar 15 mei 2002. “De vrouwelijke kinderarts was die avond van wacht, toen wij Andrés om 20.30 uur via de spoed het ziekenhuis van Heusden-Zolder binnenbrachten,” gaat Sheila verder.

Communicatiefout

De spoedarts stelde vast dat Andrés hoge koorts had en nam contact op met de behandelende kinderarts van het patiëntje en niet met de kinderarts van wacht. De spoedarts zou niet geweten hebben wie de kinderarts van wacht was. Een communicatiefout met rampzalige gevolgen.

“Mijn zoontje werd daarna opgenomen op de kinderafdeling, waar de - nu veroordeelde - kinderarts haar ronde deed. Ze wist nog niet dat Andrés op de afdeling lag en ze kreeg van de verpleegster te horen dat intussen de koorts gedaald was en dat hij sliep.”

Volgens het rapport vroeg de arts de verpleegster om haar te bellen als de toestand zou veranderen. Rond middernacht werd het jongetje wakker, weer met hoge koorts en enkele rode vlekjes. De kinderarts van wacht werd telefonisch gecontacteerd, maar die kwam niet ter plaatse om klinische onderzoeken te doen. Zij gaf alleen opdracht voor een bloedonderzoek en dat bleek normaal. Zij dacht aan een virale infectie. Dat was volgens het aangestelde college van deskundigen een fout van de kinderarts.

“Op 16 mei rond vijf uur bij het verversen van een luier werd vastgesteld dat Andrés hele lijfje vol rode vlekjes stond”, aldus Sheila. “Op dat moment was de kinderarts wel aanwezig en kreeg Andrés meteen antibiotica toegediend. Volgens de deskundigen zijn die vijf uur cruciaal geweest geweest voor mijn zoon. Ik had Andrés nu in mijn armen kunnen hebben, als hij om middernacht al antibiotica tegen hersenvliesontsteking had gekregen.”

Engeltjes

Het Antwerpse hof van beroep bevestigde gisteren de strafmaat van zes maanden met uitstel. De kinderarts, verbonden aan het Sint-Franciskusziekenhuis in Heusden-Zolder, moet de ouders ook een schadevergoeding betalen die werd opgetrokken naar 16.000 euro. De arts draait ook op voor de begrafeniskosten.

“We zijn bijzonder opgelucht,” zegt Houthalenaar Marco Shetta (28) . “Dat klinkt misschien vreemd uit de mond van een vader die zijn kind heeft verloren, maar aan vijf jaar ellende is vandaag een einde gekomen.”

“Tijdens de zitting heb ik de kinderarts niet één keer recht in de ogen durven kijken”, geeft moeder Sheila toe. “Ik weet ook niet wat ik zou doen, als ik haar nu op straat tegenkom. Dan sta ik eerlijk gezegd niet in voor mijn daden.”

“Het meest pijnlijke vond ik nog dat de arts de schuld in onze schoenen heeft willen schuiven. En een tijd lang hebben mijn man en ik elkaar ook de schuld gegeven. Wij voelden ons zo machteloos na het overlijden van Andrés. Maar we beseften dat we enkel elkaar hadden.”

“Blijven vechten, meer konden we niet doen voor onze zoon. Tegen een arts is dat niet eenvoudig. Maar de rechter heeft vandaag wel een menselijk gelaat getoond. Zo’n gebaar hadden wij nodig.”

Hun ander zoontje Ilandro (3,5 jaar) probeert ondertussen de aandacht van zijn ouders op te eisen. “Hij weet dat hij een broertje heeft gehad. En hij vraagt elke dag naar hem,” zegt vader Marco. “Hij weet dat Andrés bij de engeltjes is, zoals hij het zelf verwoordt. We hebben hem ook uitgelegd dat we gewonnen hebben. Hij zal het niet helemaal begrijpen, maar zijn glimlach betekende veel voor mij. Ons eerste zoontje is niet voor niets moeten sterven.”
Nu in het nieuws