"Ze noemden me Cheeta"

Ze noemden me Cheeta

"Ze noemden me Cheeta"

Print
Manuel Clavel Hernandez (43) dient klacht in bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. De zwarte Cubaan kreeg onlangs zijn ontslagbrief omdat hij niet goed meer functioneerde. Dat was nadat zijn collega’s hem hadden uitgemaakt voor Cheeta, de bekende Tarzanaap.
BR>
Manuel Clavel Hernandez is getrouwd met een Leuvense en woont al zeven jaar in Halle bij Brussel. De papa van drie kinderen (twee dochtertjes van 2,5 en 4 en een zoon van 15) wil liever niet met zijn foto in de krant. “Maar ik wil wel getuigen om mensen bewust te maken”, zegt hij.

Eind vorig jaar kon hij via de VDAB met een IBO-contract (contract voor een Individuele Beroepsopleiding) aan de slag bij de firma Luckx, een producent van ramen, deuren en garagepoorten in Sint-Pieters-Leeuw. “Na zes maanden opleiding kreeg ik op 19 maart 2007 een contract van onbepaalde duur. Toch een teken dat de patron tevreden was over mijn prestaties. Ik was de enige zwarte in het bedrijf. De pesterijen begonnen heel subtiel. Mijn stoel aan mijn werkbank werd al eens verplaatst, bijvoorbeeld. Collega’s maakten oerwoudgeluiden en spraken mij aan met Cheeta.”

Maar omdat Manuel Cheeta niet kende, kon hij die roepnaam niet interpreteren. “Tot ze op een dag een artikel over de 75ste verjaardag van Cheeta op mijn werkbank hadden geplakt. Ik dacht eerst dat het om de bekende gorilla uit de Antwerpse Zoo ging. Toen bleek het echter om filmster Cheeta, de oude chimpansee uit de Tarzanfilms, te gaan.”

Respect
Manuel kaartte het probleem bij de meestergast aan. Maar er veranderde niets. Zijn werk begon eronder te lijden. “Ik ben toen naar de grote patron gegaan. Hij geloofde me eerst niet, tot ik hem die Cheeta-pagina toonde. Hola, nu spreken we over iets anders, zei hij kordaat. Hij vroeg of ik excuses wou. Maar ik wou alleen respect. Vanaf dat moment zijn de oerwoudgeluiden gestopt, maar ik voelde me niet meer goed in het atelier. Er was iets gebroken.”

Op 24 september werd Manuel overgeplaatst naar de dienst plaatsing. ‘Een unieke kans’, stond in de brief die hij moest ondertekenen. Anderhalve week later kreeg hij een onvoldoende en volgde zijn ontslag. “Alsof ik mij in die korte tijd heb kunnen bewijzen!”

Ontmenselijking

Volgens Gui Heyrman van het ABVV was die ‘unieke kans’ een listige manier om Manuel te ontslaan. “Ik wil best geloven dat meneer Plantefeve (de zaakvoerder, red.) zelf weinig te verwijten valt. Maar hij verwart oorzaak en gevolg. Hoe wil je dat iemand optimaal functioneert met Cheeta de filmaap op zijn werkbank? Een zwarte een apennaam geven is de ultieme ontmenselijking.”

Manuel gaat nu Spaanse les geven. “Ik wil wel graag in de aluminiumsector blijven werken. Maar niet als aap.”

MEEST RECENT