Dure winter op komst

De prijzen voor ruwe olie hebben maandag een absoluut record gehaald. De mazoutprijs zal eerstdaags dus verder stijgen. Vorige week nog kondigden de grootwarenhuizen aan dat sommige voedingsproducten tot 30 procent duurder zullen worden, de stijging van de gasprijs dateert nog maar van zaterdag.

ghouben

Voor de meeste mensen staat er dus een dure winter voor de deur. De mazoutprijs had de voorbije jaren de neiging om tijdens de wintermaanden licht te dalen, dit omdat de meeste huishoudens nog in de zomer verwachte prijsstijgingen wilden voorzijn en de tanks in winter dus vol waren. Traditioneel ligt de mazoutprijs in winter door de hogere vraag iets hoger. Met een ruwe olieprijs van nu al 82 dollar zal al wie deze winter nog mazout moet inslaan het geweten hebben.

De olieprijs is maandag zowel in New York als in Londen op nieuwe recordhoogtes beland. De aanslepende spanningen tussen Turkije en Koerdische strijders van de verzetsbeweging PKK rond de Turks-Iraakse grens doen de olieprijs pieken. Vorige week vrijdag piekte de olieprijs, nadat de Turkse premier Erdogan zei niet te zullen wachten op de goedkeuring van Washington om Koerdische rebellen van het PKK in Irak te gaan bekampen. Of Turkije echt een militaire voet in Irak zal zetten is niet zeker, maar de VS en de oliemarkten zijn bevreesd dat het relatief rustige Noord-Irak waar vooral Koerden wonen een nieuwe broeihaard van conflicten wordt.

Een vat Brent-olie heeft maandag voor het eerst de kaap van de 82 dollar overschreden in Londen, en piekte op 82,23 dollar. In New York ging de prijs tot 86,22 dollar, een stukje boven het vorige record van 84,10 dollar op 20 september.

Nu in het nieuws