Beren vallen aan in Zweden en Roemenië

Ongeveer 440 kilometer ten noorden van Stockholm heeft een bruine beer Zweedse elandjagers aangevallen.

Belga

Radiozender SR meldde maandag dat beide mannen de aanval van het roofdier zelfs nog gefilmd hebben met een gsm, vooraleer ze met hun verwondingen naar hun auto vluchtten. Ze werden met een helikopter naar een ziekenhuis overgebracht.

In de Roemeense zuidelijke Karpaten viel een bruine beer een man aan die paddestoelen aan het zoeken was. De 55-jarige man werd zwaar gewond, verkeert niet in levensgevaar, maar zal wel blijvende letsels overhouden aan het avontuur, aldus het persagentschap Mediafax.

Pas vorige week had een andere bruine beer een 61-jarige elandenjager in de buurt van de Zweeds-Noorse grens gedood. In de buurt van de Finse plaats Kortesjärvi schoten twee elandenjagers in het weekeinde een bruine beer dood, toen die hen naar hun eigen zeggen aanviel. De bij de aanvallen in Zweden betrokken beren werden door een groot aantal jagers opgejaagd en doodgeschoten.

In Zweden is het berenbestand het afgelopen jaar gegroeid tot circa 2.500 dieren. In Roemenië leven nog een 5.000-tal beren in het wild. Steeds opnieuw vallen ze mensen aan. Alleen al deze zomer kwamen in Roemenië na aanvallen van beren twee mensen om het leven.

Nu in het nieuws