Spuitbussen verhogen de kans op astma

Het gebruik van spuitbussen in huis gaat gepaard met een verhoogde kans op astma. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek in tien Europese landen, waaronder België.

Belga

Dat meldt Artsenkrant. In het onderzoek werd het gebruik van huishoudproducten vergeleken met het aantal astmagevallen. Daaruit blijkt dat personen die een tot drie keer per week een spuitbus gebruiken, 40 procent meer risico lopen op astma dan de andere onderzoekspersonen. Wie meer dan drie keer per week een spuitbus gebruikt, blijkt zelfs 70 procent meer kans te hebben op de ziekte.

"Volgens onze analyse kunnen 11 tot 18 procent van de nieuwe astmagevallen toegeschreven worden aan een frequent gebruik van huishoudsprays", zegt dokter Jan-Paul Zock van het instituut voor epidemiologisch milieuonderzoek in Barcelona.

De verklaring zit in het feit dat de chemische deeltjes van sprays direct ingeademd worden. Voornamelijk glasreinigers, meubelreinigers en luchtverfrissers zouden gevaarlijk zijn, maar ook ammoniak, bleekmiddel en verfoplossers zouden risico's inhouden.

Het onderzoek duurde negen jaar en werd gevoerd in tien landen, waaronder ook België. In totaal werden 4.200 astmalijders ondervraagd. Bijna alle deelnemers gebruikten geregeld spuitbussen. België zat in de middenmoot, met 41,7 procent die een keer of meer per week de spuitbus bovenhalen. De resultaten van het onderzoek werden maandag gepubliceerd in de American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Nu in het nieuws