Dollar is nog altijd overgewaardeerd

De dollar blijft overgewaardeerd en kan nog verder in waarde dalen. Dat heeft Rodrigo Rato, de afscheidnemende directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maandag gezegd tijdens een persconferentie.

Belga

Over de euro zei Rato dat die zich dicht bij zijn evenwichtspunt bevindt. Rato stelde maandag dat de dollar de voorbije twee jaar "vrij substantieel" in waarde is verminderd. Op basis van de evolutie op middellange termijn blijft de dollar echter overgewaardeerd, stelde hij. Rato voegde toe dat hij een groeivertraging van de Amerikaanse economie opmerkte, maar dat die niet zou leiden tot een recessie. De risico's voor de mondiale groei zijn volgens hem ook vergroot. "De groei gaat afnemen maar niet aan een snel tempo", zei Rato.

Het IMF maakt zich klaar om de verwachtingen van economische groei in 2008 te verlagen, vooral voor de VS. Volgens welingelichte bronnen zou het IMF de groei van het wereldwijde bruto binnenlands product terugschroeven tot 4,8 procent, na 5,2 procent in juli.

Nu in het nieuws