Vier op de tien jongeren kan niet zonder gsm

Ruim 40 procent van de jongeren kan zich geen leven meer voorstellen zonder gsm. Een vrij groot deel - 32 procent - belt echter nooit en 34 procent zegt zelf maar een of twee keer per week te bellen.

Belga

Dat blijkt uit een rondvraag van Leuven School voor Massa Communicatie Onderzoek (KULeuven), meldt het tijdschrift Klasse maandag in een persbericht. De resultaten van het onderzoek staan deze week in het jongerenblad Maks!

De Leuven School voor Massa Communicatie Onderzoek vroeg voor het onderzoek 227 laatstejaars secundair onderwijs naar hun gsm-gebruik. Uit de rondvraag blijkt dat 98 procent van hen een gsm heeft.

De telefoontjes duren gemiddeld 15 minuten en zijn vooral naar ouders of partner. Sms'en doen de jongeren wel vaak: gemiddeld elf keer per dag. Populairst is hier de partner (65 procent). Uit de rondvraag blijkt ook dat de jongeren bereikbaarheid erg belangrijk vinden: meer dan 70 procent laat zijn gsm ook 's nachts aanstaan. Ze zijn ook erg gehecht aan hun mobieltje: 72 procent zegt zijn gsm echt te zullen missen als die kapot zou gaan of verloren zou raken. Eenenveertig pct zegt zich geen leven meer te kunnen voorstellen zonder gsm.

Opmerkelijk is ook dat de gsm zorgt voor veel verbondenheid met vrienden. Hoe meer jongeren bellen en sms'en, hoe meer ze aangeven een hechte vriendenkring te hebben. Andere opvallende conclusies zijn dat drie op de vier jongeren zich ergeren als hun sms'je niet meteen beantwoord wordt. Zeven op de tien gebruiken hun gsm als horloge en zes op de tien als wekker. Tijdens de les laten acht op de tien hun gsm aanstaan, op 'stil'. De onlinesteekproef werd door 227 jongeren ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 18 jaar. Tweeënzestig procent van de ondervraagde jongeren volgt een opleiding in het ASO, 28 procent in het TSO, 7,5 procent in het BSO en 2,5 procent in het KSO.

Nu in het nieuws