Bloedtest voorspelt risico op Alzheimer

Een eenvoudige bloedtest zou moeten kunnen voorspellen of geheugenproblemen bij oudere mensen het eerste symptoom vormen voor de ziekte van Alzheimer.

Belga

De tot nu toe nog niet toegelaten test is gebaseerd op eiwitten, die bij het uitwisselen van boodschappen tussen de cellen een belangrijke rol spelen. Met de test kan Alzheimer in 90 procent van de gevallen vastgesteld en twee tot zes jaar vooraf voorspeld worden.

Neuroloog Tony Wyss-Coray van de Stanford-universiteit in Californië en zijn collega's stellen het experiment maandag in het vakjournaal Nature Medicine voor. Het team kwam tot de vaststelling dat achttien van de honderdtwintig communicatieproteïnen volstaan om het risico van de patiënt op Alzheimer te voorspellen. Nu wordt die diagnose enkel gesteld door andere ziekten die tot geheugenverlies leiden te elimineren, zoals een hersentumor of alcoholisme.

De onderzoekers bestudeerden bloedstalen van 259 ouderen met milde tot zeer erge symptomen. De achttien significante proteïnen nemen deel aan de productie van nieuwe bloedcellen, het ontwikkelen van het immuunsysteem en het afsterven van cellen. Maar blijkbaar gaat er bij hen iets mis met de productie van nieuwe bloedcellen, terwijl net die de hersenen moeten bevrijden van een substantie die zich daar door de ziekte van Alzheimer ophoopt. De wetenschappers hopen dat dezelfde eiwitten ook de weg kunnen wijzen naar een behandeling van Alzheimer. Maar eerst moeten andere labotesten de test van de Standford-universiteit bevestigen./

Nu in het nieuws