Ziekenhuis en school beticht van dood patiënte

Drie verpleegkundigen van het ziekenhuis Maria Middelares in Sint-Niklaas, een stagiaire van het Sint-Carolusinstituut en de school en het ziekenhuis zelf stonden maandag voor de correctionele rechtbank van Dendermonde terecht om er zich te verantwoorden voor de dood van een 72-jarige kankerpatiënte in oktober 2004.

Belga

Ze worden beschuldigd van het veroorzaken van de dood door gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid. Allemaal vragen ze de vrijspraak. De 24-jarige verpleegster Karen D.G. uit Zele liep op 19 oktober 2004 stage op de spoeddienst van Maria Middelares toen een bejaarde dame werd binnengebracht. Een van de aanwezige verpleegsters gaf D.G. de opdracht om de vrouw kaliumchloride toe te dienen. D.G. deed dat niet via de infuuszak, maar rechtstreeks in de portacatheter die bij de vrouw was ingebracht omdat ze kankerpatiënte was. Omdat de vrouw het gevaarlijke product onverdund in haar lichaam kreeg, stierf ze kort daarop.

Toen na enkele dagen bleek dat die handeling de dood van de vrouw veroorzaakt had, besloot het ziekenhuis dit aan te geven aan het gerecht. De nabestaanden van de patiënte werden wel vergoed, zodat niemand zich burgerlijke partij stelde.

Uiteindelijk staan de stagiaire en de drie verpleegkundigen die toen op de spoeddienst aanwezig waren terecht, samen met het Technisch Instituut Sint-Carolus en de vzw Maria Middelares. De stagiaire beweert dat ze ervan overtuigd was dat ze de kalium op een correcte wijze toediende. Het parket verwijt de drie verpleegsters dat ze beter op de studenten hadden moeten toezien. En ook het ziekenhuis en de school wordt nalatigheid bij de begeleiding van stages verweten.

Maar de advocaten van de verdediging zijn het daar niet mee eens en haalden zwaar uit naar het parket. "In plaats van deze mensen te vervolgen, zou het openbaar ministerie hen beter hun werk laten doen." De rechter doet uitspraak op 12 november.

Nu in het nieuws