Drie Amerikanen delen Nobelprijs Economie

De Nobelprijs voor de Economie is toegekend aan drie Amerikanen: Leonid Hurwicz, Eric Maskin en Roger Myerson (foto). Dat heeft het Nobelcomité maandag gemeld.

Belga

Zij werden bekroond voor hun werk rond de "mechanism design theory". De theorie heeft te maken met het ontwerp van economische instellingen. "Ze laat toe om de situaties te onderscheiden waarin de markt goed werkt en die waarin de markt slecht werkt", stelt het Nobelcomité. "De theorie heeft economen geholpen om efficiënte handelsmechanismen, reglementeringsschema's en stemprocedures te identificeren. Ze speelt een centrale rol is vele aspecten van de economie en in delen van de politieke wetenschap".

Hurwicz, geboren in 1917 in Moskou en professor emeritus economie aan de universiteit van Minnesota, legde de basis voor de theorie, aldus nog het comité. Maskin, geboren in 1950 in New York, en Myerson, geboren in 1051 in Boston, hebben de theorie verder versterkt, luidt het voorts. Maskin is professor sociale wetenschappen aan de universiteit van Princeton en Myerson doceert aan de universiteit van Chicago.

De prijs is bijna 1,1 miljoen euro waard. Vorig jaar werd de Nobelprijs voor Economie toegekend aan de Amerikaan Edmund S. Phelps voor zijn studies over de politiek van de macro-economie.

De Nobelprijs voor de Economie wordt uitgereikt sinds 1969. Van de 61 laureaten kwam meer dan twee derde uit de Verenigde Staten. Deze Nobelprijs sluit het Nobelseizoen 2007 af. De prijzen worden uitgereikt op 10 december in Stockholm door de koning van Zweden. Enkel de Nobelprijs voor de Vrede, die dit jaar ging naar de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore en het VN-klimaatpanel, wordt in Oslo uitgereikt, op dezelfde dag.

Nu in het nieuws