SCR Sibelco N.V. wint Inbev-Baillet Latour-prijs voor het Leefmilieu

Zandontginningsbedrijf SCR Sibelco N.V. uit het Kempense Dessel heeft maandag, in aanwezigheid van prins Laurent, de prijs Inbev-Baillet Latour voor het Leefmilieu 2007 ontvangen. Het bedrijf staat al langer gekend voor het tonen van respect voor de natuur bij zijn ontginningsprojecten en werd met 10.000 euro bekroond voor het project "Omlegging van de Witte Nete".

Belga

De uitreiking is een jaarlijks initiatief van de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu België en looft projecten rond de ecologische inrichting of het beheer van Belgisch grondgebied. De industriële groep Sibelco, wereldmarktleider in zijn sector, werd bekroond omdat het ter hoogte van zijn zandgroeve, in Donk-Dessel, de rivier de Witte Nete over een traject van twee kilometer verlegde. Die omlegging was noodzakelijk voor de milieuvergunning.

Er werd 77.000 kubieke meter grond uitgegraven en beschermde vissen werden gevangen. De nieuwe bedding werd aangelegd met het originele materiaal, zodat de beekflora zich snel kon herstellen. Het project werd ontwikkeld in samenwerking met de gemeente, naburige pachters, de afdeling Water en Natuur van de Vlaamse overheid en de dienst voor provinciaal waterbeleid.

Sibelco hield ook rekening met het wandel- en fietspad dat door het gebied loopt.

Hoewel de Witte Nete een locatie kreeg die niet haar natuurlijke ligging is, levert het project een belangrijke bijdrage tot het duurzaam gebruik van open ruimte en de daaraan gebonden natuur, aldus de Stichting. Sibelco werd opgestart in 1872 samen met de eerste zandgroeve in ons land. Ondertussen is het actief op 261 sites in 35 landen en stelt het meer dan 8.800 mensen tewerk.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio