Europese transportvakbonden voeren actie in Brussel

Zo'n 200 truckchauffeurs uit twaalf Europese lidstaten hebben maandag actie gevoerd voor het Europees Parlement in het kader van de dag van de jaarlijkse ITF-actiedag (International Transport Workers' Federation). Ze verzetten zich tegen de toenemende liberalisering van de Europese transportmarkt, eisen gelijkgeschakelde lonen voor truckchauffeurs en willen meer en veiligere parkings langs de Europese wegen.

Belga

Naast tientallen militanten van de Belgische transportvakbonden BTB (ABVV) en Transcom (ACV), daagden er ook vakbondsdelegaties op uit onder meer Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Tsjechië, Zweden en Litouwen. Ook Europarlementslid Said El Khadroui (sp.a) kwam de actie ondersteunen.

"De komende weken en maanden worden er in het Europees Parlement belangrijke wetten gestemd inzake het Europese transport. Wij willen dat de stem van de vakbonden hierin gehoord wordt en benadrukken dat wij ons verzetten tegen de toenemende liberalisering", zegt Roberto Parillo van het ETF (European Transport Workers' Federation), die de actie in Brussel mee organiseerde.

De vakbonden willen dat cabotage, het laden en lossen van goederen in eenzelfde land door een buitenlandse transporteur, aan banden wordt gelegd. "Cabotage leidt momenteel tot sociale dumping. Dat een Franse chauffeur 100 en een Roemeense chauffeur 26 euro krijgt voor hetzelfde werk, werkt oneerlijke concurrentie in de hand. Er moet een Europees minimumloon vastgelegd worden", zegt Frank Moreels, federaal secretaris van de BTB.

De Europese transportvakbonden eisen ook meer veilige, betaalbare en comfortabele parkings langs alle Europese wegen. "Al jaren belooft Europa verandering, maar de maatregelen die genomen worden, zijn absoluut onvoldoende", verduidelijkt Raf Wouters van ACV Transcom.

Maandagmiddag voeren de manifestanten actie aan de Iraanse ambassade om de vrijlating te eisen van Osanloo Mansour, een Iraanse vakbondsmilitant die sinds drie maanden opgesloten zit in een Iraanse gevangenis. Om 15:30 uur wordt de delegatie ontvangen door Europees vervoerscommissaris Jacques Barrot, aan wie de ETF haar eisenbundel gaat overhandigen.

Nu in het nieuws