"Brussel beslist over eigen lot moest België splitsen"

Als België ooit uiteenvalt dan hebben de Brusselaars het recht om zelf over hun lot beslissen. Dat besluit een studie van twee professoren Publiek Recht, Hugues Dumont en Sébastien Van Drooghenbroeck, waarover La Libre Belgique maandag bericht.

Belga

De twee professoren onderzochten wat het statuut van Brussel zou zijn als België ooit uiteenvalt en een confederale staat wordt. Volgens het duo verdienen twee scenario's de aandacht: de unilaterale splitsing van de huidige federale staat en de ontbinding van België als resultaat van overleg tussen de verschillende niveaus.

De studie formuleert verschillende mogelijkheden voor het statuut van Brussel, gaande van de onafhankelijkheid tot een fusie en deel uitmaken van een confederale staat of een confederaal district.

Volgens de studie "veroveren" Brussel en haar inwoners bij een eventuele ontbinding van België het recht om over hun eigen lot te beslissen. Volgens het recht blijven voor de Brusselaars alle opties mogelijk bij een beslissing wat te doen met hun nieuwe soevereiniteit.

Nu in het nieuws