GDF Suez gaat jaarlijks 10 miljard euro investeren

De Franse energiebedrijven Suez en Gaz de France (GDF), die momenteel volop hun fusie aan het voorbereiden zijn, willen tussen 2008 en 2010 jaarlijks 10 miljard euro investeren.

Belga

Tegen 2008 wil de fusiegroep zijn bedrijfskasstroom met 10 procent zien aandikken, en tegen 2010 wil GDF Suez een bedrijfskasstroom van 17 miljard euro realiseren. De fusie zou in de eerste helft van 2008 worden afgerond. "De fusie loopt zoals gepland", liet Suez-topman Gerard Mestrallet weten tijdens een teleconferentie.

"Met het samenvoegen van Suez en Gaz de France ontstaat een nieuwe wereldleider in de energiesector die goedgeplaatst is om de nieuwe uitdagingen in de sector aan te gaan", aldus Mestrallet. Met zijn ambitieuze investeringsprogramma mikt GDF Suez vooral op groei in Europa.

De groep, momenteel marktleider in Frankrijk en de Benelux, wil haar gasactiviteiten sneller ontwikkelen en wil ook meer investeren in infrastructuur en stroomproductie via hernieuwbare en nucleaire energie. Buiten Europa zal GDF Suez zich vooral op snel groeiende markten toeleggen. Van de 10 miljard euro die GDF Suez jaarlijks wil investeren, zal ongeveer drie vierde besteed worden aan ontwikkeling, terwijl de resterende 25 procent naar onderhoud zal gaan.

Het industriële programma moet GDF Suez tegen 2008 een 10 procent hogere bedrijfskasstroom opleveren. Tegen 2010 ambieert de groep een bedrijfskasstroom van 17 miljard euro. Volgens Mestrallet kan de nieuwe energiegroep die winstdoelstellingen halen dankzij de synergievoordelen die de fusie tussen Suez en Gaz de France met zich meebrengen. De groep mikt op een operationeel synergievoordeel van 1 miljard euro per jaar vanaf 2013. Bovendien verwacht de groep nog een eenmalig synergievoordeel van 1 miljard euro dankzij financiële optimalisatie.

GDF Suez wil tot 2010 zijn aandeelhouders jaarlijks ook een dividend uitkeren dat 10 tot 15 procent hoger ligt dan dat van 2007. GDF Suez gaf ook verdere informatie over de investeringspolitiek van Suez Environnement, de milieupoot van Suez die van de energiegroep moest worden gesplitst om het fusieproject te doen slagen. Suez Environnement zal tussen 2008 en 2010 jaarlijks gemiddeld 1,5 miljard euro investeren. GDF Suez zal een belang van 35 procent aanhouden in het milieubedrijf.

Nu in het nieuws