Marokkaanse tv filmt buurtfeest

Het bestuur van de Mechelse moskee El Buraq nodigde zondag alle omwonenden uit op zijn eerste buurtfeest. Het initiatief lokte zelfs belangstelling van de openbare Marokkaanse televisie.

jmartynowski

BR>

In de Dijlestad wonen er naar schatting iets meer dan tienduizend mensen van Marokkaanse origine. Velen vierden vrijdag het einde van de ramadan met het Suikerfeest. "Medemensen en buren spelen voor moslims een belangrijke rol. Maar soms blijkt het samenleven met medemensen die vrijzinnig zijn of een ander geloof aanhangen wat moeilijk", zegt Al Hassan Mesbah, voorzitter van de moskee.

Om de banden met de buurt aan te halen, organiseerde El Buraq in de Generaal De Ceuninckstraat met steun van de stad een buurtfeest. "Wij willen meebouwen aan een Mechelen waarin open communicatie, samenhorigheid en wederzijds respect een belangrijke rol spelen. Het Suikerfeest leekt ons een ideale gelegenheid om mensen dichter bij elkaar te brengen", vertelt Mesbah. Leden van buurtcomité Torentje kunnen het initiatief alvast smaken. "Rond een moskee hangt altijd een waas van mysterie", zegt voorzitter Goran Proot. "Iedereen is benieuwd om een kijkje achter de schermen te nemen. Wij gaan meer samenwerken in de toekomst. Zo staat er nog een uitgebreider bezoek aan de moskee op stapel en binnenkort organiseren wij in restaurant Veeakker aan de Liersesteenweg workshops Marokkaans koken. Het beeld dat dit een migrantenbuurt is, klopt trouwens niet. In deze straat wonen hooguit een tiental Berbergezinnen."

Sven VAN HAEZENDONCK

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio