1 / 4

Vandalen steken kermisrups in brand

"Ik snap het niet. Waarom doen mensen dat? Dit is mijn broodwinning." Rudy Van Gorp (46) is er het hart van in dat zijn rups in de vlammen opging in Putte-Kapellen. Het ging zo goed als zeker om brandstichting. Andere foorkramers beseffen dat ook zij slachtoffer hadden kunnen zijn.

jmartynowski

BR>

De zware vernieling van de 'rappe rups' vrijdagavond op de hoek Ertbrandstraat-Klinkaardstraat in Putte-Kapellen is zo goed als zeker het gevolg van brandstichting. Het Antwerpse parket startte een onderzoek op en stelde een branddeskundige aan. "Kwaad opzet lijkt plausibel", stelt parketwoordvoerster Dominique Reyniers.

Rupseigenaar Rudy Van Gorp reageert verslagen: "Dit is mijn broodwinning. We hebben nog wel een andere attractie, maar de rups zorgde voor het grootste inkomen." Volgens hem loopt de schade op tot 70.000 euro. Vraag is ook of de constructeur de herstelling zomaar in zijn volle agenda kan passen. "Misschien kan ik er zelfs volgend jaar nog niet bij zijn in Putte."

Ook het emotionele verlies is bijzonder groot. "In 1991 nam ik de attractie van mijn vader over. Datzelfde jaar overleed hij ook. Als ik nu zie dat de helft van de rups is afgebrand, dat doet pijn. En normaal zou mijn oudste zoon in februari met de rups gaan rondtoeren", aldus nog Van Gorp.

Naast de rups staat het spookkasteel van Robin Delmez. "Iedereen is onder de indruk van de brandstichting, want foorkramers zijn één grote familie", stelt hij. "Solidariteit is geen holle leuze. Vrijdagnacht wilden we nog bekijken of het mogelijk was om op de plaats van de rups een andere attractie voor Rudy te plaatsen, maar dat mocht niet."

Delmeze vindt het spijtig dat er geen openbare waterkraan ter beschikking is. "Als wij water kunnen aftappen, kunnen wij hier overnachten. Met de tuinslangen die er dan altijd liggen, hadden we de brand misschien zelf kunnen blussen."

Christophe MATTHIJSSENS,

Erik VANDEWALLEMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio