"Ze hebben haar de dood ingejaagd"

”We hadden al een zoon verloren in een motorongeval. Maar wat er met onze dochter gebeurde, is veel erger. Ze hebben haar bewust de dood ingejaagd”, zegt Liliane Degauque.

ssimons

BR>

In Brussel staan vandaag zes leden terecht van het terreurnetwerk dat in ons land zelfmoordterroristen rekruteerde. Muriel Degauque (38) was de eerste Westerse kamikaze die in Irak stierf. Bij de aanslag vielen geen andere slachtoffers omdat haar explosievengordel te vroeg ontplofte.

Jean en Liliane Degauque uit Monceau-sur-Sambre bij Charleroi hebben het niet getroffen met hun kinderen. Hun enige zoon Jean-Paul verongelukte en ligt begraven op het plaatselijke kerkhof. Muriel, hun enige dochter, bekeerde zich onder druk van haar man tot moslim en reed zichzelf in de streek van Baqubah te pletter tegen een Amerikaans konvooi. Een paar plukjes, net genoeg om dna-onderzoek op te doen, meer is er niet van haar teruggevonden.

Liliane wil er liever niet over praten. Ze schaamt zich. Maar ze beseft ook wel dat het Muriels eigen keuze niet is geweest. “Onze dochter werd gehersenspoeld”, zegt ze.

Sinds haar huwelijk met Issam Goris (32), zoon van een Franse vader en Marokkaanse moeder, verbrak Muriel alle contat met haar ouders. Tot ze in de zomer van 2005 plots telefoneerde om te vragen of ze op bezoek mochten komen. Toen er die middag een bleke Mercedes voor de deur stopte en er een gesluierde vrouw uitstapte, konden Jean en Liliane hun ogen niet geloven. Muriel droeg een boerka. “Dat was onze dochter niet meer”, zegt Liliane. Toen ze ‘s avonds de tafel dekte om te eten, eiste Goris dat de vrouwen in de keuken aten en de mannen in de eetkamer. Ook de televisie moest uit en hij verbood Jean Degauque zelfs dat hij zijn dagelijks pintje bij zijn eten dronk.

“Mijn man heeft hun toen gevraagd om te vertrekken”, zegt Liliane.

Pas achteraf hebben ze beseft dat hun dochter die dag definitief afscheid kwam nemen. Dat ze toen al wist dat ze als kanonnenvlees naar Irak vertrok.

Issam Goris (32) had Muriel, die altijd erg beïnvloedbaar was geweest, in Brussel in contact gebracht met leden van een netwerk dat zelfmoordterroristen voor Al Zarqawi moest rekruteren. Ze reden met de wagen naar Bagdad, waar ze de laatste instructies kregen. Hun acties werden geen groot succes. Muriel Degauque moest op 9 november 2005 met een Mercedes inrijden op een Amerikaans konvooi. Maar haar explosievengordel ontplofte te snel. Issam Goris werd enkele dagen later doodgeschoten nog voor hij zijn bommen kon laten ontploffen.

Bij een grootschalige razzia in ons land en in Frankrijk werd het netwerk opgerold. Uit onderzoek bleek dat naast Degauque en Goris nog drie andere zelfmoordterroristen werden klaargestoomd om naar Fallujah te worden gestuurd: een Belgisch-Marokkaans koppel uit Antwerpen en een 18-jarig meisje uit Vlijtingen.

Die laatste was het vriendinnetje van Pascal Cruypenninck (34) uit Sint-Joost-ten-Node. Hij is een van de zes verdachten die vanaf vandaag terechtstaan voor de correctionele rechtbank in Brussel. Cruypenninck is, net als Muriel Degauque, een tot moslim bekeerde Belg.

Hoofdverdachte is Bilal Soughir (33). Tegen hem wordt tien jaar effectief geëist. Youness Loukili (29), Nabil Karmun (32), Souhaieb Soughir (31), Sabri Boubadallah (30) en Pascal Cruypennick riskeren elk vijf jaar cel. De zes staan terecht op verdenking van schriftvervalsing en gebruik van valse stukken, heling en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze ontkennen alles en hielden gedurende het onderzoek de lippen stijf op elkaar.