'Hof werkt Filip tegen'

'Hof werkt Filip tegen'

'Hof werkt Filip tegen'

Print
Samen met zijn collega Brigitte Balfoort en emeritus hoogleraar geschiedenis Mark Van den Wijngaert presenteerde VTMjournalist Barend Leyts gisteren de biografie Kroonprins Filip. Opmerkelijke vaststelling in dat boek: kroonprins Filip wordt tegengewerkt door zijn eigen vader koning Albert en het hof. Hij moest zijn relatie met het burgermeisje Barbara Maselis verbreken wegens niet van adel en hij mag geen contacten onderhouden met toppolitici. Oudpremier Wilfried Martens pleit op dat vlak voor aanpassingen.
BR>
De auteurs lieten vrienden, politici en (ex-)hofmedewerkers aan het woord over kroonprins Filip. “Het is bon ton in de Vlaamse pers om prins Filip af te schilderen als incompetent. Wij wilden een zo objectief mogelijk beeld schetsen van de kroonprins. Dat was niet makkelijk, want de politici met wie we in het begin spraken, waren nogal vernietigend over hem”, vertelt Barend Leyts. “Volgens Steve Stevaert vonden sommigen het binnen de paars-groene regering leuk om geringschattend te praten over Filip. Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk kwamen ook andere tongen los, bij mensen als Paul Buysse, die Filip heel goed kent. Zo kwam er tegengewicht, maar we hebben onze journalistieke ziel niet verkocht, we hebben met eersterangsgetuigen gepraat.”

De conclusie van dit Filip-portret is dat hij een plichtsbewuste man is die het heel goed wil doen. “Maar hij kan koppig en impulsief zijn en dat zorgt voor problemen. En hij geniet weinig steun, in populariteitspolls scoort Filip niet goed en ook in politieke kringen lusten ze hem niet zo,” stelt de auteur vast. “Zelfs van zijn eigen familie krijgt hij weinig steun.”

Vergeet Barbara
Een voorbeeld daarvan is terug te vinden in Filips liefdesleven. “Twintig jaar vóór hij Mathilde ontmoette, heeft Filip drie jaar lang een relatie gehad met het West-Vlaamse burgermeisje Barbara Maselis, een mooie dochter van een veevoederhandelaar, die hij op school had leren kennen. Ze ontkent niet dat ze een relatie heeft gehad met Filip, maar wil verder geen commentaar geven. Op aansturen van zijn vader Albert - die toen nog prins was - heeft Filip die romance afgebroken. Albert vond dat ze in de koninklijke familie slechte ervaringen hadden met burgermeisjes: Lilian Baels dus, de tweede vrouw van Leopold III en stiefmoeder van Albert.”

“Dat hij Barbara opzijschoof, geeft aan dat hij het staatsbelang vóór zichzelf plaatst. Of zoals een vriend van de prins het zei: ”Hij kan evengoed aan de Côte d’Azur gaan liggen, maar dat doet hij niet. Filip werkt hard. Maar na Barbara is hij zeer eenzaam geweest, voornamelijk omringd door oude adviseurs.”

Concurrent
“Door zijn positie is Filip eerder een concurrent dan een bondgenoot voor zijn vader. Hij krijgt nauwelijks taken die hem grondig voorbereiden op het koningschap. Hij mag geen contact hebben met de politieke top van ons land, hij wordt daarin tegengewerkt door het kabinet van zijn vader. Als hij toenadering zoekt met een politicus na één van zijn misstappen - de uithaal naar het Vlaams Belang in China, de trip naar Zuid- Afrika waar hij met zijn persoonlijke adviseur brak - wordt hij teruggefloten door het hof,” zegt Leyts.

Dat kan toch makkelijk worden omzeild met stiekeme contacten? “Maar dat doet hij dus niet. Filip erkent het gezag van zijn vader, de koning. Hij houdt zich aan de regels en verschilt daarmee dag en nacht met zijn broer Laurent. Filip was ook enorm teleurgesteld toen Albert de nieuwe koning werd na Boudewijn. Hij had verwacht dat zijn vader die kelk aan zich zou laten voorbijgaan ten voordele van hem.”

Voorlopig blijft Filip in de wachtzaal zitten, alles wijst erop dat Albert op de troon zal blijven tot aan zijn dood. Oud-premier Wilfried Martens pleitte er bij het inleiden van dit boek voor om de kroonprins ministeriële dekking te geven, zoals dat al bij de koning gebeurt. “Het zou politieke contacten, nodig om zich voor te bereiden op zijn toekomstige taak, mogelijk maken.”

“In Groot-Brittannië heeft kroonprins Charles contact op het hoogste politieke niveau, hij ontmoet premier Gordon Brown 3 à 4 keer per jaar en praat ook met de oppositie. Daar maakt niemand ophef over”, werpt professor Van den Wijngaert op.

“Hier kan dat nog niet. Desondanks zie ik Filip later goed functioneren in een semi-protocollaire monarchie.”

Karel MOORS

Kroonprins Filip, B. Leyts, B. Balfoort en M. Van den Wijngaert, uitg. Houtekiet, 19,95 euro.
MEEST RECENT