Franstaligen lopen niet warm voor tweetalig Brabant

Franstaligen lopen niet warm voor tweetalig Brabant

Franstaligen lopen niet warm voor tweetalig Brabant

Print
Het "voorstel" van Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V) om zowel Vlaams- als Waals-Brabant van een tweetalig statuut te voorzien wordt op scepticisme en zelfs wantrouwen onthaalt aan de andere kant van de taalgrens.
Grouwels heeft deze week een brief geschreven aan de Waals-Brabantse burgemeesters om hun mening hierover te kennen.

"Is mevrouw Grouwels oprecht?", vroeg Serge Kubla, MR-fractieleider in het Waals parlement, zich zondag op de RTBF-televisie af. Volgens Kubla is Grouwels er enkel op uit dat de Franstaligen haar voorstel afwijzen zodat ze de Franstaligen van slechte wil kan beschuldigen.

Volgens Marie Arena (PS), minister-presidente van de Franse gemeenschap, is het een "slecht moment om een dergelijk voorstel te doen". Grouwels gooit olie op het vuur van de federale onderhandelingen, meent ze.

Kamerlid Melchior Wathelet (cdH) is verbaasd over het voorstel, zeker omdat de Vlamingen de faciliteiten in de Rand willen verminderen. Christos Douleridis (Ecolo) reageert wat gematigder en vindt dat men enkel maar de goede kant van het voorstel moet onthouden.

Langs Vlaamse kant zei Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld) dat CD&V, de partij van Grouwels, haar voorstel nooit zou aanvaarden.
Nu in het nieuws