Facturering diftar zorgt voor ergernis

Print
Geel - Liliane Tops uit Geel maakte zich vrijdag zeer boos over de diftar-factuur die in de bus viel. "Te duur en onduidelijk", luidt de kritiek. "Het is niet duurder dan vroeger", reageert Paul Macken van IOK Afvalbeheer.
BR>
De overgang naar het diftar-systeem begin juli verliep rimpelloos, al maakte een aantal Gelenaars zich wel zorgen over de kost van bijvoorbeeld het mee te geven gazonmaaisel. Liliane Tops had oorspronkelijk geen problemen met het systeem, maar vrijdag kookte ze van woede.

"Ik was woest", geeft ze toe. "Ik ben een voorstander van een systeem waarbij de vervuiler betaalt, maar dan moet het fatsoenlijk gebeuren." "Bij de overschakeling op 1 juli moest elk huisgezin 80 euro storten. Hierin zaten 5,5 euro vaste kost per maand. Voor restafval betaal je 0,15 euro per kilogram voor gft 0,075 euro per kilogram. Wanneer de 80 euro zijn opgebruikt, komt er een nieuwe factuur", legt ze uit.

Huisvuilbelasting

"Vandaag (vrijdag, red.), drie maanden, later krijg ik weer een factuur, ditmaal van 70 euro. Samen met de 60 euro huisvuilbelasting die ik in november 2006 betaalde, is dat meer dan 200 euro in minder dan een jaar tijd."

Tops klaagt ook over de onduidelijkheid. "Pas na een telefoontje met de gemeente wist ik dat in de afrekening ook de huisvuilbelasting van de eerste helft van dit jaar zat." In die periode was het diftar-systeem nog niet van kracht.

Ondanks die informatie blijft Tops het moeilijk hebben met de kostprijs. "Ik denk dat de Geelse beleidsverantwoordelijken te weinig onder de mensen komen. Een onverwachte uitgave van 70 euro is voor alleenstaanden en mensen met een klein pensioen niet vanzelfsprekend."

Schepen Dirk Lievens (CD&V) bevestigt dat in de afrekening het eerste halfjaar werd verrekend. Hij kondigt ook aan dat het diftar-systeem grondig zal geëvalueerd worden.

Alex KESTENS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio