Van 400 woningen staan er 170 leeg op 'De Plein'

Print
Mechelen - In het Oud-Oefenplein (in de volksmond 'De Plein'), een van de oudste sociale woonwijken in Mechelen, zijn er vrijdag 16 vernieuwde woningen feestelijk geopend. Dat is letterlijk een druppel op een hete plaat: 291 woningen wachten nog op renovatie.
BR>
Fase twee van het renovatieplan voor het Oud-Oefenplein is met de inwijding afgerond. "Voor 7,4 miljoen euro hebben wij 65 nieuwe woningen gebouwd. In een eerste fase waren er al eens 44 gerenoveerd", zegt Geert Van Rossem. Hij beheert sinds een tweetal jaar het patrimonium van de Mechelse Goedkope Woning (MGW), alles samen 2.840 woningen. "Vanaf maandag gaan twee medewerkers voltijds alle woningen controleren om na te gaan waar herstelling of vernieuwing nodig is", zegt MGW-voorzitster Kristl Strubbe (Open Vld).

Zij schat dat aantal op een duizendtal. "Tegelijk gaan onze mensen ook een inventaris maken van al onze eigendommen. Van alle woningen die voor 1985 zijn gebouwd, hebben wij die niet. Zo weten we bijvoorbeeld niet welk type verwarmingsketel waar staat en of er een ligbad is of een douche", vertelt Van Rossem. Het politieke bestuur wil de komende twee jaar versneld werk maken van een actieplan om het verouderde woningbestand op te knappen. "Daarvoor hebben wij al een akkoord met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Deze operatie gaat tientallen miljoenen euro kosten. Maar het is hoogdringend. Ik maak hier een punt van", stelt Strubbe.

In de wijk Oud-Oefenplein alleen al zijn nog 291 woningen toe aan renovatie. 170 staan er leeg. Sommige zelfs al sinds 2000. "Ze zijn te afgeleefd om er nog mensen in te laten wonen", zegt Van Rossem. Al sleept de renovatie hopeloos lang aan. "Dat heeft verschillende redenen. Enerzijds is het natuurlijk wachten op budgetten. Maar ook de visie van het stadbestuur op sociaal wonen is de voorbije jaren een paar keer gewijzigd. Aan de Kouter in Leest hebben we bijvoorbeeld nog een lap grond van vijf hectare liggen. Maar de stad wil niet dat er sociale huisvesting bijkomt. Ook een aannemer vinden is niet altijd eenvoudig."

Sven VAN HAEZENDONCK
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio