Molenbeek wurgt twaalf landbouwers

Print
Zandhoven - Louis Lenaerts (CD&V), schepen van Landbouw in Zandhoven, gebruikte donderdag het bezoek van Vlaams minister-president Kris Peeters om de Molenbeek aan te kaarten. Door gebrek aan onderhoud door het Vlaams gewest is de belangrijkste waterloop van Groot-Zandhoven dichtgewoekerd.
BR>
Twaalf landbouwers worden daardoor nu al getroffen, met als grootste slachtoffer boer André Van Tendeloo uit Viersel. Hij heeft vijftien hectaren onbewerkbare grond. "Het probleem sleept van midden jaren negentig aan en escaleerde een eerste keer met de overstromingen van '97 en '98. De jongste jaren staan mijn weiden langs de Molenbeek al onder water vanaf juli en augustus. Alles is verzopen. Ik kan niet meer hooien of silo winnen. Normaal moeten de Molenbeek en de Kleine Beek twee keer per jaar gereinigd worden."

Omdat de Molenbeek een waterloop categorie 1 is, valt ze onder beheer van het Vlaams gewest. De Kleine Beek moet dan weer door de provincie gereinigd worden. "Dat gebeurt af en toe na lang aandringen, maar slechts gedeeltelijk en veel te laat. Als er niets verandert, starten wij met alle boeren samen een gerechtelijke procedure op. Ook de brandweer houdt zijn hart vast voor overstromingen."

Schepen Louis Lenaerts heeft nu maar meteen grote baas Kris Peeters aan de mouw getrokken. "De Molenbeek zit zo vol kruid, dat er dit jaar langsheen de waterloop geen enkele oogst mogelijk was vanaf Vorselaar tot Viersel. Volgens de atlas van de waterwegen heeft de Molenbeek in Viersel een kruinbreedte van 6 meter 70, in Pulderbos van 5 meter 50 en in Pulle van 6 meter. Daar is niets meer van te merken."

"Niet alleen de weelderige plantengroei en wortelvorming kelderen het waterbergend vermogen, er vindt ook geen slibreiniging meer plaats. Uit contacten met het Vlaams gewest blijkt dat de verantwoordelijken het bevorderen van de natuurlijke loop van de beek en het stimuleren van de flora en fauna nastreven. Het gevolg voor de boeren is geen oogst, wel huur betalen en investeren voor aankoop van veevoer ter vervanging van mislukte oogsten."

Volgens Lenaerts willen de landbouwers op z'n minst een vergoeding. Ze vragen om in het voorjaar oogst mogelijk te maken. "Het plaatsen van schotbalken, die verwijderbaar zijn naargelang de waterstand, zou een oplossing bieden. Dat wordt op de Aa in Vorselaar ook toegepast."
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio