Marion Jones geeft dopinggebruik toe en stopt met atletiek

Drievoudig olympisch kampioene Marion Jones heeft vrijdag voor een rechtbank in White Plains (New York) toegegeven dat ze doping gebruikte.

Belga

Ze riskeert daarmee een gevangenisstraf van maximum vijf jaar, een boete van 250.000 dollar (177.250 euro) en zal waarschijnlijk de medailles die ze in 2000 op de Olympische Spelen in Sydney veroverde, weer moeten afstaan.

De 31-jarige Amerikaanse sprintster bekende voor de rechtbank dat ze zich dopeerde met de door het laboratorium Balco geproduceerde steroïde THG.

"In september 2000, voor de Olympische Spelen van Sydney, gaf mijn trainer Trevor Graham me een substantie waarvan hij beweerde dat het lijnzaadolie was. Ik ben het product blijven nemen tot juli 2001", verklaarde Jones aan de rechter. "Pas in november 2003 realiseerde ik me dat het om dopingproducten ging."

Jones gaf ook toe dat ze loog tegen de onderzoekers die haar betrokkenheid in de Balco-affaire onderzochten.

Na haar bekentenissen gaf Jones een persconferentie waarop ze bekendmaakte dat ze met onmiddellijke ingang een punt achter haar carrière zet. "Het is met schaamte dat ik toe moet geven dat ik jullie vertrouwen beschaamd heb", verklaarde Jones in tranen. "Ik neem nu afscheid van de sport die ik zo bemin. Ik heb stommiteiten begaan, gelogen tegen de politie... Ik ben oneerlijk geweest en heb alleen mezelf iets te verwijten." Op 11 januari zal Jones haar straf kennen.

Nu in het nieuws