Maffia kraakt Belgisch internetbankieren

De Russische maffia is erin geslaagd op grote schaal Belgische bankrekeningen te plunderen. De criminele organisatie heeft de systemen voor internetbankieren van drie banken gekraakt. Daar zitten zelfs twee hoogebeveiligde grootbanken bij.

Belga

Het federaal parket voert een onderzoek naar de organisatie. De banken zijn zeer verontrust, maar houden de zware veiligheidsproblemen verborgen voor hun klanten.

Het parket en de nationale fraudecel van de politie schoten in actie nadat in verschillende gerechtelijke arrondissementen in het land heel wat onlinebankrekeningen waren leeggehaald. Klanten van liefst drie banken zijn al bestolen. Mogelijk zijn nog andere banken aangevallen, maar hebben ze dat nog niet toegegeven aan het gerecht.

Het gerecht heeft aanwijzingen dat een Russische criminele organisatie de Belgische systemen voor internetbankieren weet te kraken. Hoe ze daarin slaagt, is niet bekend.

De financiële sector was ervoor beducht dat de spaarders lucht zouden krijgen van de grote gaten in de beveiligingssytemen. Het vertrouwen in internetbankieren staat op het spel.

KBC, genoemd als één van de banken waarvan klanten slachtoffer zouden zijn van fraude door de georganiseerde misdaad bij het internetbankieren, benadrukt dat in het centrale systeem van internetbankieren van de bank nooit is ingebroken. Volgens een woordvoerster gaat het om enkele geïsoleerde gevallen -minder dan tien- die abnormaliteiten hebben vastgesteld, waarbij geld van hun rekening is verdwenen.

Het onderzoek moet nu uitmaken of mogelijk hun pc onvoldoende was beveiligd of er onzorgvuldig met hun gegevens is omgesprongen. Zolang dat niet bewezen is, krijgen de klanten het voordeel van de twijfel en hebben ze hun geld teruggekregen. De bank heeft de klanten aangeraden klacht neer te leggen bij het parket.

Bij Dexia werden drie klanten het slachtoffer van fraude door de georganiseerde misdaad bij het internetbankieren. "Bij een vierde klant konden wij de fraude verhinderen", zegt Moniek Delvou, woordvoerster van Dexia

Nu in het nieuws