Hans Van Themsche speelt nog steeds gewelddadige games

Hans Van Themsche doodt de tijd in zijn cel met het spelen van geweldspelletjes op zijn console. Toen de rechter aan Van Themsche vroeg of dit niet vreemd is voor een berouwvolle moordenaar, bleef het stil.

bsouffreau

Van Themsche antwoordde uiteindelijk dat hij het ook niet wist. "Het is een bezigheid", zei hij. Op het proces duiken overigens diverse verbanden tussen computerspelletjes en de raid in het Antwerpse stadscentrum op.

De jongeman speelde games die

gelijkenissen

vertonen met zijn houding tijdens de raid. Hij had een screensaver op zijn mobieltje van een man met lange zwarte jas en een geweer. Hij voerde de raid uit in een zwarte leren jas en kocht een geweer.

Daarnaast speelde hij ook een game waarin een kaalgeschoren man de hoofdrol had (wellicht 'Hitman', nvdr) en een ander consolespel waarin de speler van outfit moest veranderen. Hans Van Themsche knipte zijn haar en veranderde zijn uiterlijk toen hij naar Antwerpen trok.

De games zijn een passie voor Van Themsche. Tijdens het proces is hij zeer schuchter, maar als de computerspelletjes aan bod komen, dan kan hij vlot praten.

Onze journaliste Maaike Floor legt het verband tussen games en de raid uit:

Onderzoeksrechter laat een traan

Onderzoeksrechter Van Cauwenberghe had het moeilijk met de koele houding van Van Themsche. Zijn getuigenis was zeer emotioneel. Hij voelde zich persoonlijk betrokken. Naar eigen zeggen heeft hij nooit afschuwelijker dingen gezien dan de raid van Hans Van Themsche.

"Ik zit al 21 jaar in het vak, waaronder 9 jaar als onderzoeksrechter, maar zoiets verschrikkelijks had ik nog niet meegemaakt.

Het heeft ons allen zeer diep getroffen

", besloot hij zijn getuigenis. De familie van Oulematou bedankte daarop Van Cauwenberghe voor de menselijke aanpak.

De jury kreeg van de onderzoeksrechter opnieuw het relaas van de feiten. Hij vertelde hoe Hans Van Themsche naar Antwerpen reisde, er een wapen kocht en op klaarlichte dag en in het hartje van de stad drie mensen neerschoot.

Volgens Van Cauwenberghe wist Van Themsche heel goed wat hij deed. Hij voerde zijn plan kalm uit. Ook toen hij werd ondervraagd bleef Van Themsche koel. Dat verraste de onderzoeksrechter.

"Besef je wat je gedaan hebt?", vroeg ik aan de jongeman. "

Ik besef heel goed wat ik heb aangericht

", luidde het antwoord. Hans Van Themsche verklaarde toen spontaan dat alles begonnen was op de middelbare school, waar hij gepest werd door een Marokkaanse leerling.

Een emotionele onderzoeksrechter is niet gangbaar:

Racistisch motief?

Toen het duidelijk werd dat hij van het internaat zou vliegen, vond hij het ideale moment om zich te wreken op allochtonen, zei Van Cauwenberghe. Van Themsche gaf aan de onderzoeksrechter mee dat het zijn bedoeling was om

allochtonen te doden

.

Net voor de reconstructie vroeg de onderzoeksrechter aan Van Themsche waarom hij de moorden had gepleegd.

"De beschuldigde haalde opnieuw de pesterijen aan en verklaarde dat hij daardoor rechtse sympathieën had gekregen", legde de onderzoeksrechter uit. "Hij was geïnteresseerd geraakt in het programma van het Vlaams Belang, vooral hun ideeën rond meer veiligheid en een strenger uitwijzingsbeleid".

Maar anderzijds wordt Van Themsche boos als hij als een racist wordt omschreven. "Ik ben

een gematigd racist

", aldus de jongeman. Hij ging samen met zijn vader in een Marokkaans restaurant eten. Iets wat een échte racist niet zou doen.

Ook weet hij dat er ook onder de Vlamingen profiteurs zijn, niet enkel bij de allochtonen. In hoeverre de moorden een racistische grond hebben, is nog steeds niet duidelijk.

Het racistisch motief van de moorden is nog niet duidelijk:

Afscheidsbrief

Eerder op de dag kwamen de politie-inspecteurs aan het woord. Ze lazen

van Van Themsche voor.

De brief lag op de kamer van het internaat waar hij school liep. In de brief zegt hij aan zijn ouders dat de schuld van zijn dood niet bij hen ligt. Ook merkt hij op dat er nu meer geld zou zijn om de broers te onderhouden en de toekomst te verzekeren.

Hij vraagt zijn ouders om op zijn grafzerk te tekst '

Killed in action

' te plaatsen. "Daar voel ik me beter bij", aldus Van Themsche in de brief.

Uit de brief: "Jullie zijn de beste ouders, het is mijn eigen beslissing. Ik kan niet leven met de schande dat ik buitenvlieg, omdat ik te veel gedronken heb. Al zal het safke daar ook wel voor iets tussen zitten.

Ik dronk omdat ik mij verveelde

en me daardoor beter voelde. Van roken word je heerlijk rustig. Op een pakje sigaretten staat: 'roken is dodelijk'. Ze hebben gelijk."

En als besluit: "Doe geen overhaaste dingen. Ga verder met jullie leven. Dat was het wel zo'n beetje denk ik".

De afscheidsbrief van Hans Van Themsche:

Familie Oulematou verlaat zaal

Na de zware eerste procesdag gisteren waren de ouders van Luna en Songül Koç niet meer naar de assisenzaal afgezakt. De familie van Oulematou was er wel, maar toen ze met nieuwe

gruwelijke beelden van Luna en Oulematou

werden geconfronteerd, verlieten ze de zaal. Met de hulp van Slachtofferhulp werden ze de zaal uitgeleid. Ze waren sterk aangedaan door wat ze zagen.

Van Themsche gebruikte voor de feiten munitie om groot wild mee te schieten. De kogels veroorzaakten paddestoelvormige verwondingen. De beelden van de gedode lichamen waren dan ook zeer hard. Zelfs voor de agenten die als eerste ter plaatse waren. "Een collega heeft nog altijd hulp nodig om het te verwerken", klonk het.

Voorts werden ook

videobeelden

getoond van enkele camera's aan parkeergarages en een screensaver van een man met een zwarte lange vest en een geweer. "Een beeld dat sprekend leek op Hans Van Themsche toen hij zijn raid door Antwerpen uitvoerde", aldus een politieagent.

De familie van Oulematou verlaat de assisenzaal:

Hans Van Themsche is emotieloos bij het zien van de beelden van Luna en Oulematou:

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio