Hof van beroep velt op 26/10 tussenarrest procedurekwesties DHKP-C

Print
Het hof van beroep in Antwerpen velt op 26 oktober een tussenarrest over de procedurekwesties die de verdediging van de DHKP-C-leden donderdag en vrijdag heeft opgeworpen. Zo vragen de advocaten onder meer dat het hof zich onbevoegd verklaart en dat er nog bijkomende onderzoeksdaden worden verricht. Als het hof daar niet op ingaat, wordt de zaak op 8 november ten gronde behandeld.
Het bijkomend onderzoek dat de verdediging vraagt, zou zich vooral in Turkije afspelen. Zo willen de advocaten dat er bepaalde officiële documenten van de Turkse autoriteiten aan het strafdossier gevoegd worden. Ze vinden ook dat er nog een reeks getuigen, onder wie Turkse parlementsleden en journalisten, verhoord moeten worden over de repressie in Turkije.

Aan de hand daarvan wil de verdediging aantonen dat er sprake was van een noodtoestand waarbij de beklaagden het recht hadden om zich te verzetten, omdat hun fundamentele rechten geschonden werden.

De advocaten vragen voorts verder onderzoek naar de moord op de man die in een Turkse gevangenis zat voor de moord op zakenman Ozdemir Sabançi. Ook Fehriye Erdal wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Sabançi. In de media waren volgens de verdediging zelfs berichten verschenen dat de familie van het slachtoffer uit wraak een moordcommando had ingehuurd om Erdal uit te schakelen. Ook daar willen de advocaten aanvullend onderzoek naar.

Het openbaar ministerie en de Turkse Staat, die zich burgerlijke partij wil stellen, verzetten zich daartegen, omdat al die bijkomende onderzoeksdaden al in het verleden werden aangevraagd en telkens ook waren afgewezen.

"De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent stelde in zijn arrest dat dat aanvullend onderzoek alleen maar tot doel had de aandacht van de essentie van het strafdossier af te leiden. Dit mag niet het proces van de Turkse staat worden. Dit moet het proces zijn van een groep mensen die tot een criminele organisatie behoren en zich bezighouden met terroristische activiteiten", sprak de openbare aanklager.

Hij verzette zich ook tegen de andere procedurekwesties die de verdediging gisteren/donderdag al aanvoerde. Zo wil ze dat het hof van beroep zich onbevoegd verklaart en dat het de burgerlijke partijstelling van de Turkse Staat onontvankelijk bevindt.
MEEST RECENT