Wapenwet: Wapen als Van Themsche? Wij kochten het via internet

05/05/2007 - Het internet is de grootste wapenwinkel van België. Een uurtje googlen was voldoende om een winchester marlin 30/30 op de kop te tikken. Dat is het wapen waarmee Hans Van Themsche een jaar geleden zijn dodelijke raid uitvoerde in Antwerpen.

bsouffreau

BR>

De overheid reageerde op de zinloze moorden door de wapenwet te verstrengen. Die kwam in juni vorig jaar tot stand en had de ambitie om impulsaan-kopen te voorkomen. De wet werkt perfect maar dan alleen voor de officiële wapenhandelaars. Geen één die zijn vergunning op het spel zet voor een illegale verkoop. De verkoop van nieuwe wapens is sindsdien gekelderd.

Maar daarmee is niet alles opgelost. Ondanks de verscherpte wetgeving blijft het makkelijk om illegaal een wapen aan te kopen. Niet via obscure kanalen of het misdaadmilieu. Een uurtje internetten en een paar telefoontjes volstonden vrijdag voor ons om drie winchester-geweren op de kop te tikken.

Wapenvergunning

Het eerste internetaanbod kwam van een Vlaming die in Wallonië verbleef. Hij bood een winchester long rifle aan met toebehoren voor de prijs van 750 euro. "Met een vizier waarmee je tot op duizend meter raak schiet", vertelde de man aan de telefoon. Hij wilde duidelijk snel af van het wapen. "De prijs is trouwens al gedaald tot 650 en als Wallonië te ver is, spreken we ergens halfweg af", luidde het. Het woord 'wapenvergunning' kwam op geen enkel ogenblik ter sprake.

De volgende internetadvertentie leidde naar het noorden van de provincie Antwerpen. In een woning aan de rand van een dorp toonde een man een winchester 30/30. "Het wapen kost 500 euro en er zijn amper tien schoten mee gelost", zei hij. "Het is van een familielid dat een beroerte heeft gekregen en wij kunnen er niets mee doen. Munitie heb ik niet maar wel lege patronen. Die kan je desnoods zelf vullen als je over het nodige materiaal beschikt."

Het wapen verschilde op een paar kleinigheden van dat van Van Themsche. Een kenner van het verhandelen van wapens via het internet hielp om een advertentie te vinden waarin een Van Themsche-wapen werd aangeboden.

Verkoopovereenkomst

Twee telefoontjes later bood een man in een achterbouw in het Limburgse een winchester marlin 30/30 in perfecte staat aan, kogels inbegrepen. Een uit de kluiten gewassen knipmes lag op de salontafel, maar voor de rest deed niets vermoeden dat de verkoper ook maar iets met illegale wapenhandel had te maken. "Ik gebruikte het in een schietstand maar zie er tegenop om een vergunning aan te vragen", legde hij uit.

Na betaling van 450 euro veranderde het geweer van eigenaar. Hans Van Themsche telde een jaar geleden 500 euro neer voor zijn wapen. "Je weet toch dat je een vergunning moet aanvragen", merkte de verkoper vrijblijvend op nadat de deal was gesloten. Een krabbel op een verkoopovereenkomst, zonder controle van de identiteitsgegevens, bezegelde de verkoop van de winchester marlin 30/30.