Oude pastorie herleeft

Print
Malle - De Sint-Martinuspastorie (1777) aan de Berckhovenstraat in Westmalle werd fraai gerestaureerd. Het gebouw gaat voornamelijk dienst doen als expositieruimte. Daarnaast krijgen Natuurpunt Malle en toneelkring De Schalmei er hun stek.
BR>
Uit verslagen van de dienst Onroerend Erfgoed bleek dat de pastorie aan restauratie toe was. Daarop stelde architecte Edith Vermeiren van Erfgoed & Visie uit Oostmalle, in opdracht van de gemeente Malle, een restauratiedossier op. "Begin 2005 kregen we de belofte van toelage. De werkzaamheden zelf startten 1 oktober 2005 en duurden dus exact twee jaar. De kosten bedroegen ongeveer 880.000 euro. Dankzij subsidies van het Vlaamse gewest en van de Provincie Antwerpen hoefde Malle maar 100.000 euro zelf te betalen."

Het gebouw werd zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke toestand bewaard en in die zin ook hersteld. Aan de buitenzijde vallen vooral de okerkleurige gevels en de roze schijn in de donkere dakleien op. Ook aan de binnenzijde werd bewaard wat nog bruikbaar was, zoals bepaalde deuren en ramen, gedeelten van het dakgebinte en de trap. Het klokje en het klokkentorentje werden hersteld, maar een lift en een noodtrap werden op advies van de brandweer nieuw aangebracht.

Het gebouw bestaat uit drie niveaus. De zolder, waar poëzie- en toneelavonden plaatsvinden, is bestemd voor De Schalmei. Helemaal beneden krijgt Natuurpunt een lokaal en een bergruimte. Alle andere kamers worden tentoonstellingsruimtes. "Er kunnen zelfs twee exposities tegelijk lopen: één beneden en één op de eerste verdieping", aldus cultuurfunctionaris Luc Van Roy.

Eerste exposant in de pastorie is beeldhouwster May Claerhout uit Malle. Zij stelt van 30 september tot en met 14 oktober schilderijen en beelden in keramiek tentoon. De expo is elke dag toegankelijk van 14 tot 19u.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio