"Incident lekkende chemische stof niet zo erg"

Print
Het incident op de vrachtluchthaven Brucargo waarbij vier arbeiders betrokken waren, is veel minder ernstig dan vrijdagvoormiddag werd gemeld. Dat zegt de algemeen directeur van Swissport Cargo Services, het bedrijf waar het incident plaatsvond. Zo raakte slechts één arbeider onwel en was het lek niet ontstaan op de luchthaven Brucargo.
Eerder was gemeld dat een vat met een irriterend chemisch product was lekgeslagen, toen een arbeider er met een vorkheftruck tegenaan was gereden, en dat vier arbeiders een zware luchtwegirritatie hadden opgelopen toen ze het lek hadden proberen te dichten.

"Dat verhaal klopt helemaal niet", zegt Patrick Minsart, algemeen directeur van Swissport Cargo Services. "Allereerst was het lek niet ontstaan toen het vat bij ons van het palet waarop het stond, werd gelost, maar moet het ontstaan zijn toen het palet in de luchthaven van oorsprong werd samengesteld. Onze mensen hebben bij het lossen wel onmiddellijk het lek vastgesteld en het betrokken vat op een zogenaamde 'spillage kit' geplaatst."

Dat is een speciale installatie die in dergelijke situaties moet vermijden dat het lekkende goedje zich over de volledige loods verspreidt. Zoals gebruikelijk bij een dergelijk lek, verwittigde het bedrijf ook de brandweer. "Dat is een automatisme", gaat de algemeen directeur voort. "Onze mensen zijn goed opgeleid, zeker wat de veiligheidssituaties betreft, en hebben de juiste reflexen gehad. Ze hebben er ook nooit aan gedacht het lek zelf te dichten met kleefband. De brandweer heeft bij aankomst de loods ontruimd en het goedje opgeruimd."

Ondertussen was één arbeider die bij het incident betrokken was, onwel geworden, aldus nog Minsart. "Die is afgevoerd naar het ziekenhuis, maar is ondertussen al weer naar huis mogen terugkeren. Drie collega's van de man zijn op controle geweest bij de arts van de luchthaven en stonden drie kwartier later alweer op de werkvloer."

Volgens de algemeen directeur van Swissport Cargo Services volgt het bedrijf bij zijn activiteiten nauwgezet alle veiligheidsprocedures. "Een incident zoals zich dat deze nacht heeft voorgedaan, is zeer zeldzaam. Dit was het ernstigste incident met chemische producten dat wij ooit hebben meegemaakt, maar het moet daarom nog niet buiten proportie worden opgeblazen."
MEEST RECENT