"Dynepo in urine Rasmussen tijdens Tour"

Dynepo in urine Rasmussen tijdens Tour

"Dynepo in urine Rasmussen tijdens Tour"

Print
Tijdens de voorbije Tour de France zouden verschillende dopingcontroles uitgevoerd bij de Deen Michael Rasmussen sporen van Dynepo vertoond hebben.
Dynepo is een nieuw soort EPO waar de testcriteria van de klassieke test nog niet zijn aan aangepast. Dat maakte de Franse krant L'Equipe donderdag bekend.

Volgens de krant zouden medewerkers van het Franse laboratorium van Châtenay-Malabry (dat instaat voor de controles tijdens de Tour), "de Internationale Wielerunie UCI verwittigd hebben dat er Dynepo aanwezig was (...), maar dat het met de bestaande tests onmogelijk was om de controles juridisch gezien als positief te klasseren".

Dynepo is gemaakt op basis van menselijke cellen en is dus niet te onderscheiden van lichaamseigen EPO. Het werd enkele maanden geleden op de markt gebracht.

Niet alleen Michael Rasmussen zou Dynepo gebruikt hebben. "Châtenay-Malabry heeft sinds een jaar een tiental positieve tests op Dynepo ontdekt", verklaarde Pierre Bordry, de voorzitter van het Franse antidopingagentschap AFLD, aan L'Equipe.

Op 25 juli werd Rasmussen door zijn toenmalig team Rabobank uit de Tour gezet. De Deen, die toen in het geel reed, had gelogen over zijn verblijfplaats in de Tour-voorbereiding en kon zo ontsnappen aan enkele onaangekondigde dopingcontroles.
MEEST RECENT