Van 140 boeren naar zes

Het landelijke Zoersel telt nog maar zes boeren. In 1912 waren er nog 140. "In 95 jaar tijd is dat aantal met liefst 99,57 procent gedaald", verhaalt Leo Van Rossum (50) in zijn boek Van hoëre zegge, waarin hij 125 boerderijen bespreekt.

jmartynowski

BR>

Leo, Aveve-zaakvoerder in Zoersel, verzamelt al jaren oude prentkaarten van zijn dorp. "Ik heb er zowat 350, waaronder enkele met oude boerderijen. Zo rijpte het idee om een tentoonstelling samen te stellen rond oude hoeven. Ik verzamelde foto's bij tal van autochtone inwoners, die er telkens ook verhalen aan koppelden. Ik noteerde die en kwam zo tot het besluit om foto's en teksten te bundelen in boekvorm. Het enige dat ik nu nog moet doen is naar een drukker stappen."

Zijn boek krijgt de titel Van hoëre zegge mee. "Daarmee bedoel ik dat mijn verhalen niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, maar vooral op mondelinge overlevering van het Zoerselse volk. Om die reden hanteer ik soms het dialect. Waar mogelijk heb ik één en ander historisch nagetrokken", aldus Leo.

Zo lezen we dat het huidige gehucht Einhoven aan het begin van het Zoerselse keizerrijk lag. Daar ligt immers nog steeds een Frankische driehoek, wat erop wijst dat daar de oorspronkelijke kern van Zoersel lag. De eerste zeikput van het dorp bevond zich hoeve De Lindekens. "De urine van de koeien van die boerderij werd daarin opgevangen en daarna over het land als meststof uitgespreid", weet de auteur. Hoewel het aantal landbouwers gevoelig daalde, bleef de totale rundveestapel in al die jaren nagenoeg gelijk: zowat 400 stuks. "Wie vroeger een dozijn koeien had, was een belangrijke boer. Nu moet je er al een 70-tal bezitten. Bovendien geven koeien nu veel meer melk dan vroeger."

Wie geïnteresseerd is, kan zondag tijdens de Dag van de Landbouw voorintekenen op het boek. De prijs moet wel nog worden bepaald. De feestelijkheden vinden plaats op de weide aan hoeve Den Achtersten Dries, Einhoven 23. De dag begint om 12u met een boerenmaaltijd in de feesttent. Om 13u is er een boerenmarkt en om 13.30u starten demonstraties vlegeldorsen, countrydansen en zeeltrekken. Kinderen kunnen ritjes maken op de tractor, werken met een grijpkraan, spelen op een stroberg enz. In een speciale tent loopt de expositie met foto's en teksten over oude boerderijen.

Zaterdag wordt er ook al gefeest. Dan is er om 18.30u kinderdisco en om 21.30u wordt plaats gemaakt voor de oudere generatie met een boerenbal.

Jan VORSSELMANS

Vastgoed

Jobs in de regio