Kunstenaar gebruikt levende maden

Print
Lille - Kunstenaar Gerard Godal (46) uit Gierle (Lille) pakt opnieuw uit met een spraakmakend werk. Hij maakte een videoclip waarbij levende maden over rottend vlees kruipen. De artiest wil met zijn kunstwerk oproepen tot verdraagzaamheid. "Wij eindigen allemaal op dezelfde manier", zegt Godal.
BR>
Voor zijn nieuw kunstwerk maakte ­Gerard Godal gebruik van langzaam kleurende maden die over een stuk rottend vlees kruipen. Hij blikte die bewegingen, samen met muziek van Strauss en ­Beethoven, in tot een videoclip met als titel The ultimate trip.

De thema's leven en dood houden Gerard Godal al langer bezig. Ruim vier jaar geleden lanceerde de artiest nog een oproep naar lijken om de ontbinding ervan te filmen. Na 11 september 2001 maakte hij ook installaties die verwezen naar de terroristische aanslagen. De kunstenaar wil niet shockeren, maar probeert de onderliggende filosofie van zijn werken op de voorgrond plaatsen.

Vrede

"Bij de videoclip hoort een belangrijke tekst", vertelt hij. "Daarin staat de boodschap van verdraagzaamheid centraal. Ongeacht kleur, ras, religie of opvatting eindigen we allemaal op dezelfde manier. De laatste tijd zijn de mensen heel wat onverdraagzamer geworden. Als ­ 'artistic warrior' trek ik ten strijde tegen het onrecht."

Voor zijn videoclip dompelde Gerard Godal de maden onder in alle kleuren van het spectrum. "Alle die kleuren samen, vormen wit. Op het einde van het filmpje zien we witte maden kruipen. Dit staat symbool voor vrede en nieuw leven", zegt de kunstenaar. "Het filmpje is professioneel gemaakt en staat op mijn website. Iedereen kan de videoclip ook bestellen op dvd. Hoe groter het beeld, hoe beter de videoclip wordt." Gerard Godal hoopt dat het filmpje ook verspreid kan worden in bioscopen bijvoorbeeld bij festivals als Open Doek.

De Kempenaar is al ruim zeven jaar lang met kunst bezig. "Kunst is een later roeping. Eerst wilde ik schrijver worden. Maar daarna begonnen allerlei ideeën te sluimeren", meent Godal. Gerad Godal is aangesloten bij de galerie Ludwig Trossaert in Antwerpen.

Bart VAN DEN LANGENBERGH
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio