Duikers ruimen rommel uit vijver Hazewinkel

Maar liefst 115 duikers maakten zondag jacht op alles wat niet thuishoort in de roeivijver van het Blosodomein Hazewinkel. De buit aan rommel bedroeg zo'n 150 kilogram en bestond voornamelijk uit pmd-afval. De doelgerichte zoekactie leverde ook een buitenboordmotor op.

jmartynowski

BR>

Bij alle duikers wereldwijd stond afgelopen weekend als clean-upweekend aangestipt. Individuele duikers en duikersclubs verlenen op die dag hun medewerking aan het opruimen van afval uit vijvers. "Deze actie in Hazewinkel is de grootste in België. Op deze manier sensibiliseren we niet alleen duikers om het onderwatermilieu mee schoon te houden, maar is het ook een unieke gelegenheid om eens ergens te duiken waar ze anders nooit terechtkunnen", verklaren de organisatoren Marc Van de Neucker, Eric Duton en Dirk Verreydt. Marc Van de Neucker startte vijf jaar geleden de eerste 'clean-upactie' onder water. Vorig jaar waren al een tachtigtal duikers in de Blosovijver van Hofstade actief. "Dit jaar zijn op het terrein zo'n 140 mensen actief. Volgend jaar komt de Egleghemvijver, beter bekend als de put van Hombeek, aan de beurt", weet Eric Duton.

De ruime omgeving rond de vertreksteigers werd onder handen genomen. Dat leverde massa's blikjes, plastic flessen, houten planken, een autoband, een polyester koepel en heel wat overblijfselen van kleiduifschieten op. "Als we bijvoorbeeld een fles zien waarin een visje zwemt, blijven we eraf. Het is echt alleen maar de bedoeling om alles wat geen deel uitmaakt van de viswereld te verwijderen. De weersomstandigheden, zichtbaarheid en temperatuur van het water waren perfect", zegen de acht duikers en duiksters van de Blue Dolphin Divers uit Nederoverheembeek.

In de namiddag werd met succes doelgericht gezocht naar een buitenboordmotor die weken geleden onder het wateroppervlak was verdwenen. "Die hebben we volledig intact naar boven- gehaald. Hij lag een twintig meter verwijderd van de aanlegsteigers op zo'n acht meter diepte", verduidelijkt Eric Duton. Een gezonken zeilmast werd spijtig genoeg niet teruggevonden.

Jan BOEY

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio