Leen geeft fakkel door aan Joke

Print
Malle - Glim-boegbeeld Leen Laenens (55) stapt uit de gemeentepolitiek. Samen met partijgenoot Michel Grootjans (51) stond zij aan de wieg van de groene beweging in Malle. In de gemeenteraad wordt Leen opgevolgd door Joke Kempenaers (22).
BR>
Leen Laenens is altijd een maatschappelijk sterk geëngageerde vrouw geweest. Van 1995 tot op heden was zij gemeenteraadslid in Malle, waarvan zes jaar schepen. En in de eerste regering Verhofstadt zetelde zij als Agalav-verkozene in het parlement. Beroepshalve werkt zij bij Bioforum Vlaanderen, die de biologische landbouw en voeding promoot. Zij is daarnaast sinds anderhalf jaar voorzitter van de Oxfam Wereldwinkels Vlaanderen.

"Maar nu is het tijd om in de gemeentepolitiek de fakkel aan jongeren over te dragen. Mijn maatschappelijke inzet blijft bestaan, maar is nu gewoon anders georiënteerd. Bovendien is het gemakkelijker een stap opzij te zetten als je weet dat er gedreven jongeren klaar staan om je taak over te nemen. Achter de schermen blijf ik nog wel meewerken", legt Leen uit.

Nu zij haar ontslagbrief gepost heeft, moet normaal Michel Grootjans als eerste opvolger haar plaats innemen aan de raadstafel. "Ik doe dat niet en laat de eer aan Joke, onze tweede opvolger. Samen met Leen stond ik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 nog wel op de Glim-lijst om de partij mee te ondersteunen, maar we hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we op tijd en stond plaats zouden ruimen voor jonge, gemotiveerde krachten. Dat moment is er nu."

Michel Grootjans kan beschouwd worden als de aartsvader van Grim (sinds 2007 Glim), een politieke groepering die inspraak en milieu hoog in het vaandel voert. Hij was achttien jaar gemeenteraadslid, waarvan twaalf jaar schepen. Hij maakte ups en downs mee, want Grim vertrok met twee zetels in 1989, steeg naar vier in 1995 en zakte naar drie in 2001. Op dit moment telt Glim (Goed Leven In Malle) 2 zitjes in de raad.

Leen en Michel hebben in de loop der jaren duidelijk hun stempel gedrukt op de politiek in Malle. "We ijverden voor inspraak van de bevolking, pleitten voor structuurplanning en kaartten tal van natuur-, en milieukwesties aan. Gevolg: we zorgden voor de bescherming van het landschap rondom de Westmalse trappistenabdij en voor een degelijke oplossing voor de Repaq-stortplaats in de streek Heikant-Heidsie. Mede onder onze impuls kwamen er jeugdlokalen in Westmalle en stampten we een mondiaal beleid uit de grond. Nu moeten er nog jeugdlokalen komen in Oostmalle, maar dat is een dossier dat Joke nu gaat opvolgen."

Joke Kempenaers studeerde toegepaste psychologie en wil in de nabije toekomst graag een kinderkribbe opstarten. "Politiek is een nieuwe uitdaging voor mij. Ik zie het zitten, want enkele maanden gelden stapte ik zelf naar Glim toe. In de jeugdbeweging leerde ik al verantwoordelijkheden op te nemen. Die ervaring komt mij zeker van pas in de politiek. Vanuit de oppositie zal ik veel op dezelfde hamer moeten kloppen. Ik denk aan een betere verkeersveiligheid, het oprichten van nieuwe jeugdlokalen, het verder uitbouwen van de openbare bibliotheek enz. Bovendien pleit ik voor een gemoedelijk Malle waar het goed leven is. Ik drink nog geen trappist, maar ook dat zal ik - naast vele andere zaken - wel leren."

Jan VORSSELMANS
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio