Belgische volleyploeg mag dromen van de 2e ronde

Print
België mag zich op het EK volleybal voor mannenteams in Rusland stilaan opmaken voor deelname aan de tweede ronde. In de groep van België verloor Turkije zaterdag met 1-3 van vicewereldkampioen Polen, waardoor België zondag in zijn laatste groepswedstrijd al met zware 0-3 of 1-3 cijfers moet verliezen van datzelfde Turkije.
De Belgen woonden de wedstrijd van zaterdag bij en zagen hoe Turkije op geen enkel moment een vuist kon maken tegen Polen, dat vrijdag met 1-3 verloor van België. De coach van de Belgen wilde zich niet aan kansberekening wagen, maar toonde zich wel erg optimistisch. "Als wij gewoon de lijn van de voorbije dagen doortrekken, dan zou het niet mogen mislopen. En wie weet, wachten ons dan nog meer verrassingen. Winnen wij van de Turken, dan eindigen we gewoon als tweede in onze reeks en gaan we ook met twee overwinningen de tweede week in", aldus Claudio Gewehr.

Op een EK vol verrassingen (Duitsland én Griekenland kloppen Servië en Finland klopt Bulgarije) zijn voorlopig alleen Rusland, Finland en Spanje al zeker van een plaatsje in de tweede ronde. Zij kunnen niet meer op de vierde plaats eindigen, die uitschakeling betekent.

De 12 ploegen die zich voor de tweede ronde kwalificeren, nemen alle uitslagen van de eerste ronde mee naar de tweede ronde (dus ook de match tegen de ploeg die uitgeschakeld werd). Stel dat België zondag van Turkije wint, dan komt het vermoedelijk na Rusland en Italie, van wie verwacht wordt dat ze al hun matchen winnen, op de derde plaats. Met twee overwinningen staat het dan gelijk met de onverwachte Finnen, maar heeft het een winstmatch voorsprong op Polen en vermoedelijk ook op de wispelturige Bulgaren.

Zij moeten dan in die tweede ronde tussen dinsdag en donderdag drie matchen spelen tegen vermoedelijk Italie, Finland en Bulgarije. Binnen de ploeg leeft het gevoel dat er mogelijkheden bestaan om te winnen van de Finnen en/of de Bulgaren.

De eerste zes van het EK zijn rechtstreeks geplaatst zijn voor het EK 2009 in Polen. Afhankelijk van het resultaat van de Polen (de organisator is automatisch geplaatst) kan ook de zevende (dat is de beste vierde uit de twee poules, die van Moskou en die van Sint-Petersburg) zich nog plaatsen.

.

Nu in het nieuws