Transseksueel in vrouwenpeloton zorgt voor ophef

Vanwege haar mannelijke voorkomen en haar goede prestaties ontstond in het Nederlandse dames-wielerpeloton al snel twijfel over wielrenster Natalie van Gogh.

ssimons

BR> Navraag leerde dat het nieuwe gezicht in het peloton ooit een geslachtsoperatie heeft ondergaan. Het zorgde voor de nodige ophef bij haar concurrenten.

Zelf wil Van Gogh niet praten. Om haar zoveel mogelijk uit de wind te houden, benoemde haar club ‘RTV De Bollenstreek’ Frank Weijers tot woordvoerder. Volgens Weijers heeft de vereniging geen enkele moeite met het nieuwe lid. “Als rensters moeite hebben met het feit dat ze transseksueel is, verwijzen we naar de Wielerbond. Ze heeft een geldige licentie.”

Hij kan zich de consternatie best voorstellen, vooral ook omdat Van Gogh vrij behoorlijke uitslagen rijdt. Ze stond dit seizoen al meerdere malen op het podium. Voor grotere wedstrijden, zoals de Ladies Tour die nu wordt verreden, is ze nog niet goed genoeg.

Concurrente Sissy van Alebeek is een van de weinigen uit het vrouwenpeloton die Van Gogh gevraagd heeft hoe de vork aan de steel zit. “Vooral in het begin had ik er een dubbel gevoel over”, aldus Van Alebeek. “Aan de ene kant vroeg ik me af of het wel helemaal eerlijk was dat zij als transseksueel bij ons reed, aan de andere kant heeft ze van de bond toestemming gekregen. Ze is voor de wet vrouw geworden, dus wie zijn wij om er iets van te zeggen?”

Toch leeft er nog altijd veel boosheid in het vrouwenpeloton over het toelaten van Van Gogh. Van Alebeek: “Ze kan echt ontzettend hard rijden. Veel rensters vragen zich af of ze wel helemaal vrouw is. Of alles er wel afgehaald is.”

Natalie van Gogh is als man overigens nooit wielrenner geweest.

Nu in het nieuws