Swiss Life riskeert forse claim

De beursgenoteerde verzekeraar Swiss Life Belgium riskeert een gigantische schadeclaim. En dat voor zijn mogelijke rol in de affaire-Spaar Select. Het Antwerpse parket vervolgt Swiss Life voor de misleidende hypotheekleningen die de failliete bank Spaar Select België tot 2004 aanbood. Bij die hypotheekleningen zat ook een verzekeringsproduct van Zelia (nu Swiss Life).

Belga

Uit het gerechtelijk dossier blijkt dat het gaat over ruim 120 miljoen euro aan leningen.

Van de zeven verdachten die het parket vervolgt, is Swiss Life Belgium de enige vermogende partij. Dat blijkt uit de eindvordering die De Tijd kon inkijken. Het parket identificeert in zijn eindvordering nog drie andere vermogende partijen, maar die worden niet vervolgd. Het gaat om de banken Labouchère (Dexia), Beroepskrediet en ABN AMRO. Het is opmerkelijk dat het parket hen wel een rol toedicht in de affaire-Spaar Select, maar te weinig bezwaren vond om hen te vervolgen. Volgens welingelichte bronnen is hun rol in de zaak nauwelijks onderzocht.

Swiss Life Belgium wordt vervolgd voor drie inbreuken: te kwader trouw misleidende reclame maken, het aanbieden van finan- ciële producten zonder wettelijke erkenning en oneerlijke handelspraktijken. De strafrechter kan dat nog herkwalificeren in oplichting, valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen.

Swiss Life laat weten dat het maandag vergadert over de eindvordering van het parket.

Nu in het nieuws