Leerlingen kunnen theoretisch rijbewijs gratis op school halen

Leerlingen moeten de middelbare school kunnen verlaten met een theoretisch rijbewijs op zak. Daarom start Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt in twintig Vlaamse scholen het proefproject "rijbewijs op school" (rijbewijs@school).

Belga

Daarmee krijgen 2.000 leerlingen de kans om hun theorie-examen gratis op de schoolbanken af te leggen. Dat meldt het kabinet Van Brempt.

Bedoeling van het project rijbewijs op school is om leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs acht uur verkeerseducatie te geven. Na het volgen van die lessen kunnen ze in hun eigen school gratis het theoretisch rijexamen afleggen. Het lesmateriaal is opgesteld door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de lessen worden gegeven door professionele lesgevers en de examens worden afgenomen in samenwerking met GOCA, de koepel van rijexamencentra.

Het proefproject kadert in de plannen van minister Van Brempt om de verkeerseducatie en sensibilisatie te versterken. Uit een studie van de VSV en VAB bleek dat verkeerseducatie amper in 1 op de 5 secundaire scholen een permanent aandachtspunt is. Met de versterkte verkeerseducatie wil Van Brempt ook inspelen op de problematiek van de oververtegenwoordiging van jongeren in de ongevallenstatistieken.

Rijbewijs@school start dit schooljaar in 20 scholen. De selectie van die scholen gebeurt de komende weken. Zo'n 2.000 leerlingen kunnen op die manier op school hun theoretisch rijbewijs behalen. Als het proefproject een succes blijkt, wordt het volgend schooljaar uitgebreid. "Rijbewijs op school is een eerste stap om ervoor te zorgen dat alle leerlingen uit de derde graad van de secundaire school de mogelijkheid hebben om met hun theoretisch rijbewijs op zak de schoolbanken te verlaten", zegt Van Brempt.

Voor het schooljaar 2008/2009 mikt de minister met rijbewijs@school op 20.000 scholieren.

Nu in het nieuws