Indiërs azen op busbouwer Van Hool

Print
De Vlaamse busbouwer Van Hool heeft al enkele maanden contacten met de Indiase groep Hinduja, die kunnen uitmonden in een volledige overname van Van Hool door de Indiërs. Bij Van Hool werken 4.369 mensen.
De groep Hinduja is in handen van vier broers Hinduja en vormt een van de rijkste en belangrijkste zakenfamilies ter wereld. Haar imperium strekt zich uit over vijftig landen, in uiteenlopende sectoren als industrie, financiën, vastgoed, telecom, olie en film.

De groep controleert eveneens een busbouwer, de groep Ashok Leyland, die genoteerd wordt op de beurzen van Londen en Mumbai. De groep werd eerder dit jaar in contact gebracht met de Vlaamse busbouwer Van Hool door toedoen van de zakenbankier Christian de Marnix van ABN Amro België, die destijds al de tapijtgigant Balta Industries verkocht.

Kenners waarschuwen dat een deal nog verre van zeker is. De familie die een van de bekendste Vlaamse industriële groepen leidt, heeft een reputatie van meningsverschillen, frictie, conservatisme en koppigheid. In 1999 verlieten nog drie van de acht familietakken met slaande deuren de groep. Toch staat een verkoop van Van Hool uiteindelijk in de sterren geschreven, zowel wegens opvolgingsproblemen als door de toenemende concentratie in de sector en de globalisering.

Van Hool deed daar niet aan mee en hield zijn productieapparaat op Belgische bodem. Daartegenover staat dat Van Hool, met hoofdzetel in Lier, zich een van de grote onafhankelijke constructeurs van autobussen, touringcars en bedrijfsvoertuigen kan noemen. Naast de productie van om en bij de 1.800 bussen en autocars worden er jaarlijks meer dan 5.000 opleggers, chassis en tankcontainers gebouwd en verkocht.

.

Nu in het nieuws