Hansen zegt neen tegen nieuwe Pax Electrica

Jean-Pierre Hansen, de gedelegeerd bestuurder van Electrabel en topmanager van de nieuwe fusiegroep GDF Suez, voelt er niets voor om de Pax Electrica te heronderhandelen. Nochtans dringt CD&V daarop aan.

Belga

In een interview zegt de topman van Electrabel dat het fusieproject niet afwijkt van het plan dat vorig jaar voorlag, "zeker niet voor de Belgische activiteiten". "Ik zie dan ook geen enkele reden om de Pax Electrica te heronderhandelen, net zomin als ik een reden zie om met Publigas opnieuw rond de tafel te zitten over de aandeelhoudersstructuur van Fluxys", zegt Hansen. "Wij zullen uitvoeren wat afgesproken is."

De onderneming lijkt niet van plan nieuwe toegevingen te doen. Hansen: "Electrabel wil zich blijven ontwikkelen in België. Men kan van ons niet verwachten dat we meestappen in maatregelen die tegen ons economisch belang ingaan. Als er geen evenwicht van belangen is, kunnen we ons niet inschrijven in de logica van nieuwe overeenkomsten met de overheid."

Er was de voorbije dagen aardig wat kritiek in ons land op de monopoliepositie van Electrabel, en de machtsgreep van de Franse overheid op de Belgische energiesector. De Franse staat wordt met 35 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van de nieuwe fusiegroep GDF Suez. Hansen wijst die kritiek af als prietpraat.