Bak het Brown, doe het met een Sex Machine

Bak het Brown, doe het met een Sex Machine

Bak het Brown, doe het met een Sex Machine

Print
Kan een machine de behoefte aan liefde en seks bevredigen? Ja, zegt computerspecialist David Levy. Op 11 oktober promoveert hij in Maastricht op zijn proefschrift Intimate Relationships with Artificial Partners (Intieme relaties met kunstmatige partners), meldt de Nederlandse krant Trouw vrijdag.
Robots gaan menselijke behoeften vervullen, zegt Levy. Dankzij de ontwikkeling van de technologie kunnen en doen robots steeds meer. Ze zien er zelfs al beter uit. Dat laatste is niet onbelangrijk voor het onderzoek dat schaakmeester David Levy gedaan heeft aan de Universiteit van Maastricht. Volgens de 'robo-ethicus', zoals hij zichzelf noemt, gaan de relaties tussen de mens en de robot-die-op-een-mens-gaat-lijken ver.

Al jaren bestaan er troetelrobots, furbi's en namaakhondjes die aan menselijke zorg waren overgeleverd. Tegenwoordig vervullen robothuisdieren al gezelschapstaken bij dementerende bejaarden. Die praten ertegen en knuffelen ze.

David Levy, de Schotse schaakmeester die de strijd aanging met verschillende schaakprogramma's, onderzoekt een volgende stap in robotgebruik. "In Japan en Zuid-Korea is men begonnen seksrobots te verhuren in plaats van prostituees. Vooral in Zuid-Korea is dat een heel bruikbaar alternatief, omdat prostitutie daar bij wet verboden is".

"Nieuw is het idee niet", zegt Levy. "In 1983 klaagde een New Yorkse prostituee in The Guardian al dat we in de toekomst allemaal een pop zouden kopen om onze seksuele wensen te vervullen". Dat scenario vond Levy aanvankelijk ongeloofwaardig. "Ik dacht: een mens kan toch niet verliefd worden op een robot?" Maar in zijn promotieonderzoek kwam hij erachter dat robots al menselijker worden - in uiterlijke verschijningsvorm, in spraak, reactie, warmte.

Zelf ontwikkelde Levy ook menselijke robotprogramma's. Nu denkt hij dat robots op termijn niet alleen de lusten kunnen bevredigen, maar zelfs object van liefde kunnen worden. Echte liefde. Inclusief een huwelijk, met een ja-woord van mens en robot.
MEEST RECENT