Merksplas opent nieuw gemeenschapscentrum

Het nieuwe gemeenschapscentrum De Marc/kt in Merksplas wordt zaterdag feestelijk geopend. Het culturele leven van de gemeente speelt zich voortaan af in een modern gebouw, waar zowel een beginnend rockgroepje als de doorwinterde Okra-leden welkom zijn.

jmartynowski

BR>

Het nieuwe gemeenschapscentrum op de Markt kent zaterdag een bruisende start. In 2001 verschenen de eerste plannen, maar nu is het eindelijk zover. "We wilden een centrale plaats in het dorp, waar ook alle diensten gecentraliseerd zijn", zegt burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas).

"In eerste instantie zou het gemeenschapscentrum achter het Parochiehuis gebouwd worden, maar nu zijn we bijzonder blij dat het op de markt, de meest centrale plaats van het dorp, werd opgetrokken." Het vinden van een geschikte naam bleek niet zo eenvoudig, maar na lang zoeken werd het De Marc/kt. De plaats pal in het centrum, de 'c' van cultuur en de 'k' van rivier De Mark gaven de inspiratie.

Ontmoetingsplaats

Dat het gemeenschapscentrum verbonden werd met het gemeentehuis, zorgt ervoor dat de Markt gaat bruisen van activiteiten. Voortaan is er nog maar een adres voor zowel de VVV, lokale politie, Kind & preventie, bibliotheek, podiumzaal, repetitieruimten en vergaderlokalen als voor alle gemeentelijke diensten. Volgens de burgemeester voldoet het gebouw aan alle noden van de gemeente. "Daarnaast hoop ik dat het een ontmoetingsplaats wordt voor jong en oud. De brede foyer nodigt alvast uit voor een babbeltje na een optreden of vergadering."

De eerste reacties zijn positief en verenigingen blijken de weg naar De Marc/kt al gevonden te hebben. "Voor Merksplasse verenigingen hanteren we interessante tarieven", weet de burgemeester. "Zij betalen als inwoner van onze gemeente immers al mee via de belastingen." Wat er met de oude gebouwen gaat gebeuren is nog niet helemaal zeker. "Zolang de fuifzaal aan het Hofeinde niet klaar is, gaan de fuiven nog door in het Parochiehuis. Ter Marcke, waar de bib en VVV gevestigd waren, wordt volgend jaar hoogstwaarschijnlijk afgebroken."

Steven VAN TRICHT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners