Spraakmakende processen op komst

Spraakmakende processen op komst

Spraakmakende processen op komst

Print
Verdachten in een aantal belangrijke onderzoeken moeten zich dit najaar of ten laatste begin volgend jaar voor de rechter verantwoorden. Een overzicht.
BR>
1. Hans Van Themsche

Wat? De 19-jarige Hans Van Themsche schoot in mei 2006 in het centrum van Antwerpen Luna Drowart (2) en haar oppas Oulematou Niangadou (24) dood en verwondde de 47-jarige Songul Koç. De jongeman heeft de feiten bekend, zodat het proces vooral over de strafmaat zal gaan. Start op 1 oktober.
Waar? Assisen Antwerpen.

2. Kamikazenetwerk

Wat? Zes verdachten van een Belgische netwerk dat zelfmoordterroristen rekruteerde voor de oorlog in Irak staan terecht. Muriel Degauque (38) uit het Henegouwse Monceau-sur- Sambre en haar vriend bliezen zich in november 2005 op bij controleposten in Bagdad.
Waar? Correctionele rechtbank Brussel.

3. Marcel Habran

Wat? Proces tegen de bende van Marcel Habran,peetvader van de Belgische onderwereld. Hij staat terecht voor een hele reeks gewapende overvallen. Bij één, op een waardetransport in Borgworm, werden twee geldkoeriers doodgeschoten.
Waar? Assisen Luik.

4. Museeuw & co

Wat? Met enige vertraging start op 27 september het dopingproces tegen onder meer wielrenners Johan Museeuw, Kris Peers, Jo Planckaert en Mario De Clercq, tegen wielerverzorger Herman Versele en veearts José Landuyt.
Waar? Rechtbank Kortrijk.

5. DHKP/C

Wat? Proces tegen tien leden van DHKP/C, het Turks Volksbevrijdingsleger. Nadat de tien beklaagden in Brugge waren veroordeeld, oordeelde het Hof van Cassatie dat de rechter niet onpartijdig was geweest, zodat ze allemaal moesten worden vrijgelaten. Fehriye Erdal is nog altijd op de vlucht voor het Belgisch gerecht.
Waar? Antwerps hof van beroep.

6. Lernout & Hauspie

Wat? Op 1 oktober start de zaak rond het Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie.
Door grootschalig gesjoemel raakten duizenden kleine beleggers hun spaarcenten kwijt. De zaak begon op 21 mei in Gent maar het kwam toen al meteen tot een procedureslag.
Waar? Gents hof van beroep.

7. Scientology

Wat? Het gerecht in Brussel kan misschien voor een wereldprimeur zorgen wanneer het de leiders van de scientologykerk veroordeelt als leden van een criminele organisatie.
Waar? Brussel.

8. BBET

Wat? Misschien nog dit najaar, anders begin volgend jaar verschijnen de leden van het extreemrechtse Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET). Het federale parket pakte bij een reeks huiszoekingen, precies een jaar geleden, achttien verdachten op. Zo worden verdacht van verboden wapenbezit, bendevorming en lidmaatschap van een criminele en terroristische organisatie.
Waar? Dendermonde.

Voorjaar 2008

9. Ait Oud

Wat? Door de zaak Habran zal Abdallah Ait Oud pas na nieuwjaar verschijnen. Hij staat terecht voor de ontvoering, verkrachting en moord op de Luikse meisjes Stacy Lemmens (7) en Nathalie Mahy (11) in de zomer van 2006.
Waar? Assisen Luik.

10. Fourniret en Olivier

Wat? Michel Fourniret en Monique Olivier verschijnen wegens moord op minstens zeven meisjes, onder wie de Belgische Elisabeth Brichet. Het proces zal vermoedelijk zes tot acht weken duren.
Waar? Assisen Charleville- Mézières.

11. Zaak Ye

Wat? Het onderzoek naar gokfraude in het Belgisch voetbal was voor de zomer al klaar, maar werd heropend. Een proces komt er wellicht in het voorjaar 2008.
Waar? Correctionele Brussel.

12. KB Lux Wat? Mogelijk in de lente van 2008 komt het grootste belastingfraudedossier ooit in ons land voor de rechter. De raadkamer beslist eind deze maand over de doorverwijzing van 38 verdachten in de zaak KB Lux.
Waar? Correctionele Brussel.

Najaar 2008

13. Adam G.

Wat? Het proces tegen Adam G., verdacht van de moord op Joe Van Holsbeeck, wordt pas na de zomer van 2008 verwacht. Het onderzoek is nog niet afgesloten en er komt nog minstens een rogatoire commissie naar Polen.
Waar? Assisen Brussel.

14. Gellingen

Wat? Ook het proces tegen de verantwoordelijken voor de gasramp in Gellingen,waar op 30 juli 2004 vierentwintig doden vielen, wordt pas in het najaar van 2008 verwacht.
Waar? Correctionele Doornik.

MEEST RECENT